måndag 9 januari 2012

Slavkontrakt på svensk militärbas i Afghanistan

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4895931

Publicerat: lördag 7 januari 2012 kl 08:57

Kökspersonal på den svenska militärbasen i Afghanistan har anställts på slavliknande kontrakt, skriver Expressen.

Vid en rutinkontroll upptäckte Försvarsmakten att dess leverantör, schweiziska Supreme, anlitat en rekryteringsfirma som pressat personalen att betala för att få jobben. Personalen ska enligt uppgifter till tidningen ha tvingats avstå ett stort antal månadslöner.

Supreme säger sig nu ha brutit avtalet med rekryteringsföretaget.



Svenska militärbasen en slavfälla

Publicerat 07 jan 2012 08:21

Mazar-i-Sharif. Det pågår misstänkt människohandel på den svenska basen i Afghanistan. Kökspersonal från Indien och Nepal har tvingats acceptera slavkontrakt för att få arbete på campen.

Skandalen har lett till interutredning hos företaget som Försvarsmakten anlitar.
Mazar-i-Sharif. Jon Mohammad, 25, har arbetat i köket på den svenska basen i flera år.
Men när företaget Supreme tog över ansvaret för köket fick han sparken.

- De sa bara att de ville ha indisk personal, säger han.

Inne i köket på den svenska basen jobbas det för fullt med varma grytor och brickor. Hundratals svenska soldater ska ha mat efter att ha varit eller är på väg ut på riskfyllda operationer. De vill ha bra mat.

Men indierna och nepaleserna som arbetar där har tvingats betala för att få arbeta hos svenskarna. Deras kontrakt har slavliknande karaktär.

Människohandlare

Expressen har tagit del av ett mejl som bekräftar att den inhyrda personalen fallit offer för människohandlare.

Nepaleserna och indierna har tvingats betala en rekryteringsfirma som tros finnas i Indien för att få jobben. I praktiken har de hamnat i en skuldfälla som innebär att de måste avstå ett stort antal månadslöner, enligt uppgift åtta månadslöner.

- Det gör mig förbannad, säger överste Anders Löfberg som är chef för FS22 när Expressen träffar honom inne på den svenska campen.

"Har låg moral"

Anders Löfberg kom ner i början av december. Och han är inte bara förbannad. Han är rasande.

- Som svensk blir man förbannad över alla orättvisor och vi ser väldigt allvarligt på att folk utnyttjas på det här sättet. Vår uppgift här är att stödja, utveckla och hjälpa. När någon i vår närhet, på campen, har låg moral i de här frågorna känns det inte bra, för att uttrycka mig milt.

Gjorde rutinkontroll

Han berättar att de var under en rutinkontroll som de kom på missförhållandena.

- Vi genomför med jämna mellanrum säkerhetskontroller, så kallade screeningar, av den personal som finns på campen. Vid ett sådant här tillfälle uppfattade vi att förhållandena för de anställda inte var som vi vill ha det. Ryktet var att de fått betala för att få jobbet. Det var där som vi började med en utredning och den började precis i skiftet mellan FS21 och FS22, säger Anders Löfberg.

De rykten som svenskarna fick höra visade sig vara sanna.

Ställdes mot väggen

Upptäckten av de slavliknande avtalen gjordes i oktober. Försvarsmakten ställde leverantören, det schweiziska företaget Supreme, mot väggen. I samband med att försvarsmakten anlitade Supreme garanterade företaget att den inhyrda personalens arbetsvillkor följer internationella avtal.

Supreme har sedan dess genomfört en intern utredning. I ett mejl som Expressen tagit del av medger bolaget man anlitat en rekryteringsfirma som pressat kökspersonalen att acceptera regelrätta slavkontrakt.

- Supreme har bekräftat att det har förekommit att någon har betalat rekryteringsföretaget för att de ska bli rekommenderade ett jobb till den svenska basen. Det är ett rekryteringsföretag som jag tror varit i Indien och som Supreme säger att de sagt upp samarbetet med. De har förstått hur allvarligt vi ser på det här, säger Anders Löfberg.

Problem för personalen

Fråga är vad som ska hända med kökspersonalen. Deras situation är minst sagt problematisk. Även om Supreme sagt upp avtalet med rekryteringsbolaget finns risken att kökspersonalen får problem när de kommer tillbaka till sina hemländer.

Supreme har skriftligen meddelat försvarsmakten att man ska anmäla rekryteringsbolaget till vad man kallar "vederbörlig myndighet" som utreder misstankar om människohandel. I samma mejl lovar Supreme att hjälpa kökspersonalen att kräva skadestånd av rekryteringsbolaget.

Bekräftar avtalsbrott

I ett mejl till Expressen skriver företaget, via talesmannen Victoria Frostatt deras etiska regler är emot detta. Supreme bekräftar och att man brutit avtalet med rekryteringsföretaget. På en direkt fråga från Expressen om kompensation till den utnyttjade personalen ger Supreme inget svar.

Ytterligare ett problem som uppstod efter att Surpeme tog över var att flera afghaner som varit trogna och omtyckta anställda i upp till fem år fick lämna sina jobb, vilket flera svenska soldater hört av sig och varit upprörda över. Afghanske Jon Mohammad, 25, har arbetet i det svenska köket i flera år.

Jag trivdes väldigt bra och lärde mig laga svensk mat. Alla var snälla till mig, men sen kom Supreme och då fick vi inte vara kvar, säger han.

Enligt Anders Löfberg har han fått informationen att Surpeme gett de afghanska medarbetarna möjlighet att bo på basen, vilket är en ny regel som införts av sanitetsskäl, men att de inte kunnat eller velat det av familjeskäl.

"Erbjöd ett städjobb"

Det känner inte Jon Mohammad till.

- Nej den frågan kom aldrig fram. Vi blev bara tillsagda att sluta. Senare ringde Supreme upp och erbjöd ett städjobb men då skulle lönen sjunka från cirka 460 dollar som jag hade från svenskarna till 200 dollar. Jag tackade nej och försöker fortfarande hitta ett nytt jobb, säger han.

Inte arg, men besviken

Anders Löfberg blir förvånad när han hör detta och säger att de förutom rekryteringsformerna också ska titta på vilka lönenivåer personalen på Supreme har.

- Har de för låg lön kan de bli utsatta för en påtryckning och bli en säkerhetsfråga för oss.
Jon Mohammad är inte arg på svenskarna men besviken.

- När de brittiska soldaterna lämnade Mazar lämnade de över oss till svenskarna. De hade kanske kunnat hjälpa oss att hitta något annat, säger han.