tisdag 24 januari 2012

Svensk arbetsmarknad: Arbetsgivare vill inte anställa – hyr in konsulter

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4920744

Publicerat: söndag 22 januari 2012 kl 10:26

Allt fler arbetsuppgifter flyttas från anställda till ensamföretagare. En undersökning som P1-programmet Kaliber har gjort visar att det i dag finns ungefär 600 000 bolag helt utan anställda i Sverige. Det är en fördubbling på 15 år.


Många av dem som Kaliber pratat med känner sig tvingade att starta eget för att kunna fortsätta jobba på sin gamla arbetsplats. En av dem är "Karin".

– Det är ju inte jag som tar steget ut, bryter mig loss och startar eget, utan det är ju för att det inte finns någon annan möjlighet. Och då blir det ju egentligen fel ingång på det, säger hon.

De senaste fem åren har "Karin" jobbat på ett statligt verk. Hon har jobbat som projektanställd, gått på vikariat och haft tidsbegränsade anställningar. Men i julas fick hon höra att det inte fanns något mer att ta av. Ville hon fortsätta var hon tvungen att göra det som egen företagare, med F-skattsedel.

– Jag fick frågan rakt ut att ”om du vill så finns det möjlighet att jobba som konsult, om du har f-skatt, för vi kan inte anställa dig”.

Det här sättet att hantera sina anställda har blivit allt vanligare. Kaliber har tagit fram siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, som visar att det i dag finns ungefär 600 000 bolag utan anställda i Sverige. Det är en fördubbling på 15 år.

Kaliber har också gjort en kartläggning som visar att det sker en överflyttning av jobb från anställda till ensamföretagare, där ensamföretagarna gör jobb som tidigare sköttes av anställd personal.

– Den som är egenföretagare med F-skattsedel, det vill säga uppdragstagare, är helt utanför systemet, säger Gunilla Bäcklund som är ombudsman på fackförbundet Unionen.

De svenska trygghetssystemen utgår från den fasta anställningen. Och precis som med den visstidsanställde, hamnar ensamföretagaren i ett osäkert läge.

– Man har inget försäkringsskydd, som regel, om man inte har skaffat det helt på egen hand. Många av dem har inte råd att ta semester och många av dem får inte heller sjuklön, utan lång karenstid, för arbetsgivaren betalar ingen sjuklön alls om man blir sjuk.

Den här förskjutningen på arbetsmarknaden drabbar många. Transportarbetareförbundet uppskattar till exempel att minst 1 000 personer blivit egenföretagare bara det senaste året.

"Karin", som jobbat fem år inom ett statligt verk, under flera olika anställningsformer, är i dag arbetslös, eftersom hon valde att tacka nej till att fortsätta som F-skattare.

– Det är inte så som jag vill att min framtid ska se ut. Utan jag vill ju helst ha någonting långsiktigt, säger "Karin" som förlorade sitt jobb för att hon inte ville fortsätta som ensamföretagare.