lördag 22 september 2012

Dansk polis fruktar nya mc-gängkrig

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5277231

Uppdaterat: onsdag 19 september 2012 kl 01:46 (publicerades onsdag 19 september kl 20:43)

Polisen i Danmark fruktar att det kan var på gång ett gängkrig mellan Hells Angels och Bandidos efter flera års vapenvila. Under onsdagen gjordes därför razzior mot mc-klubbar runtom på hela Själland.

Sammanlagt greps runt 100 personer och polisen beslagtog både hasch, anabola steroider och flera vapen, däribland yxor och pistoler.

Polisens razzior kommer efter att det på onsdagsnatten kört en förarlös sopbil in genom väggen i en Bandidoslokal i stadsdelen Amager i Köpenhamn. Och det var inte en vanlig trafikolycka enligt Lars Borg, chef för Köpenhamnspolisen.

– Det var en tegelsten placerad på gaspedalen på en stulen sopbil, berättar polischefen.

Bandidos har relativt nyligen etablerat sig i området som traditionellt har styrts av Hells Angels. Etableringen kan därför ses som en provokation.

Sopbilskraschen i Bandidoslokalen kommer efter flera meningsskiljaktigheter mellan mc-gängen den senaste tiden. Och Köpenhamnspolisen sa på onsdag kväll att de mot bakgrund av sitt spaningsarbete valt att slå till mot mc-gängen eftersom de misstänker att en konflikt kan vara nära förestående.

Med gårdagens aktion vill polisen sända gängen en tydlig signal om att de inte under några omständigheter kommer att acceptera en våldsam konflikt som skulle leda till fara för vanliga medborgare.

Ännu fler razzior är på gång och polisen får hjälp av knark- och sprängämnessniffande hundar i jakten på illegala substanser och vapen.