tisdag 18 september 2012

Feminofascistiskt EU-förslag: 40 procent kvinnor i bolagsstyrelser

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5257008

Uppdaterat: tisdag 4 september 2012 kl 14:18 (publicerades tisdag 4 september kl 12:15)

I framtiden måste stora företag ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser. Detta enligt ett förslag som EU-kommissionen snart kommer lägga fram, trots motstånd från länder som Sverige. Den ansvariga EU-kommissionären gav redan i våras antydningar om att en kvoteringslag är på gång.

– Jag är inte förtjust i kvotering, men jag gillar väldigt mycket det som kvotering åstadkommer, sade EU-kommissionär Viviane Reding på en presskonferens i början av mars.

I januari 2012 var andelen kvinnor i bolagsstyrelser i EU knappt 14 procent. Andelen kvinnor på ordförandeposten var bara drygt tre procent, och de siffrorna visar tydligt att det behövs en förändring, tycker Viviane Reding.

– "Glastaket" mår bra. Det är stabilt, och fortsätter att bryta möjligheten för kvinnor att nå toppen - även om kvinnorna är kvalificerade och där finns tillräckligt med kvinnliga talanger att fylla hålet, säger hon.

Enligt tidningarna Financial Times och Die Welt finns nu ett utkast till lagförslag om könskvoterade styrelser. Enligt förslaget ska statliga företag år 2018 ha minst 40 procent av varje kön i sina styrelser. Från 2020 ska samma regel gälla även i privata företag med minst 250 anställda och en omsättning på motsvarande drygt 400 miljoner kronor.

De företag som inte lever upp till kraven riskerar straff i form av böter, indragna statsstöd eller förbud mot att delta i offentliga upphandlingar.

Redan i dag är det fem EU-länder som har olika lagar om kvotering för att få in fler kvinnor i företagsledningarna. Det handlar om Nederländerna, Belgien, Spanien, Italien och Frankrike. I Frankrike ledde den ändrade lagen till nästan en fördubbling av andelen kvinnor i styrelserna på bara ett år - från 12 procent kvinnor till 22 procent i våras.

Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) vill inte ha någon EU-lag om könskvoterade bolagsstyrelser. Även Storbritannien är emot förslaget.

Däremot kan nejsägarna blir överkörda om en kvalificerad majoritet av EU:s medlemsländer röstar för en kvoteringslag. EU-parlamentet har redan tidigare uttalat sig för en sådan här lagstiftning.