tisdag 25 september 2012

Fler får njurstensanfall i Sverige

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5284337

Publicerat: tisdag 25 september 2012 kl 16:34

Var tionde svensk drabbas någon gång av njurstensanfall. Det blir vanligare och vanligare. Nyframtagna siffror visar på en ökning på 50 procent på fem år.


– Anfallen gör ju väldigt ont. Det är en ångestkänsla och gör ont i ganska stora delar av kroppen. Svårt att jämföra med annan smärta, säger Peder Brendmo.

Peder Brendmo sitter på en brits i en sjukhussal på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Han har precis gjort en stötvågsbehandling, där vågorna krossat stenen som fastnat i njuren.

– Det är inga större smärtor, men det känns. Det är lite som att man får ett njurstensanfall, men njurstensanfall light, säger han.

Fel kost, med mycket animaliskt protein, ärftliga faktorer, andra sjukdomar och att vi rör oss för lite är några av orsakerna till att njurstensanfall ökar i hela västvärlden.

I Sverige handlar det, om man tar hänsyn till befolkningsförändringen, om en ökning på 50 procent på fem år.

2010 var det 12 400 svenskar som sökte specialistvård, 2005 var det 8 700 visar siffror som Socialstyrelsen tagit fram för DN.

Men alla träffar inte specialistläkare och enligt Hans-Göran Tiselius handlar det om uppemot 30 000 som varje år drabbas. Och utvecklingen väntas fortsätta. Det finns ingen ny forskning i Sverige

– Men om man blickar ut över västvärlden, till exempel USA, Tyskland och England. Så talar de undersökningar ett tydligt språk, att det här är en utveckling som pågår och att man får ett ökat antal insjuknande i njurstenssjukdom, säger Hans-Göran Tiselius.

Det är saltkristaller som bildas i njurarna, i bland växer det så stora att de fastnar i njurarna eller vandrar ner i urinledarna.

Det finns olika behandlingsmetoder, störvågsbehandling som Peder Brendmo fått, läkemedel som minskar stenarna eller i vissa fall endoskopisk kirurgi, eller titthålsoperation som det ofta kallas.

Peder Brendmo kan snart lämna sjukhuset. Han ska först vila lite efter bedövning och smärtstillande. Han kommer tillbaka för ny röntgen om 8-10 veckor. På vägen har han fått några råd hur han ska förändra sitt liv.

– De har pratat om att det är viktigt att dricka mycket vätska, det tror jag är den största grejen. Sedan är det vissa födoämnen, bland annat rabarber, jordnötter och mörk choklad. Sedan ska man röra på sig också, mer än vad jag gör, säger han.