tisdag 18 september 2012

USA mörkade Katyń

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/09/11/usa-morkade-katyn

Publicerad 11.09.2012 - 08:36. Uppdaterad 11.09.2012 - 10:15.

USA kände till Katyńmassakern i Polen 1940 men mörkade uppgifterna för att inte reta Sovjetunionen, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till historiska amerikanska dokument som inte längre är hemligstämplade.

Enligt dokumenten hade amerikanska soldater i tysk fångenskap fått se massgravarna i Katyń 1943 och konstaterat att liken var såpass gamla att massmordet måste ha skett innan Tyskland ockuperade området. De amerikanska krigsfångarna rapporterade också att de såg bland annat dagböcker, id-kort. tidningsklipp och annat i gravarna, men att inga dateringar var från en senare tidpunkt än våren 1940, då massakern ägde rum.

Efter att ha ockuperat östra Polen 1939 mördade de sovjetiska ockupationsstyrkorna cirka 22 000 polska officerare och andra medlemmar av samhällets elit och lade liken i massgravar i Katyńskogen nära Smolensk. Meningen var enligt historiker att förhindra att det skulle uppstå ett organiserat motstånd mot ockupationen och samtidigt förgöra den polska nationen genom att döda potentiella militära och intellektuella ledare.

Efter att uppgifter om massgravarna sipprat ut under kriget hävdade Sovjetunionen att det var tyskarna som var de skyldiga efter att den tyska armén avancerat österut 1943. Sovjet vidhöll sin ståndpunkt trots ett överväldigande bevismaterial om motsatsen ända till 1990 och Sovjets efterträdare Ryska federationen har vägrat acceptera termen folkmord på händelserna, vilket orsakar konstant friktion i relationerna till det moderna Polen.

Enligt de nya amerikanska dokumenten lyckades de amerikanska krigsfångarna 1943 sända sina observationer till Washington med kodade meddelanden, men administrationen under den dåvarande presidenten Franklin D. Roosevelt mörklade uppgifterna för att inte reta sin allierade Josef Stalin i kampen mot Nazityskland.

Uppgifterna grundar sig på dokument som det amerikanska riksarkivet hävt hemligstämpeln på.