tisdag 18 september 2012

Rysk imperialism: Ny ortodox kyrka upprör i Tallinn

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/09/10/ny-ortodox-kyrka-uppror-i-tallinn

Publicerad 10.09.2012 - 18:59. Uppdaterad 11.09.2012 - 12:39.

Avtäckningen av en byst till den ortodoxa kyrkans framlidne patriark Alexij II väcker ont blod i Estland. Många ester ser den som ett bevis på att Tallinns borgmästare Edgar Savisaar säljer sitt land till Kreml.

Bysten avtäcktes bredvid bygget av en rysk-ortodox kyrka i Tallinn, en kyrka de lokala ryssarna redan har lärt sig att älska.

- Jag kände Alexijs far, han vigde mig och döpte min son, säger en äldre dam med efternamnet Belostodskaja. Alexij var en duktig karl som gjorde mycket gott. Jag stöder starkt att kyrkan byggs här.

- Det känns bra i dag, det som händer här är en stor och värdig händelse för oss, säger en ung ryskspråkig man på god estniska.

I bakgrunden håller Edgar Savisaar, Tallinns borgmästare, tal. Det är främst han som gör kyrkbygget och dagens ceremoni kontroversiella.

Savisaar och hans Centerparti har varit inblandade i otaliga korruptionsskandaler de senaste åren och en av de mest uppmärksammade handlade just om den ortodoxa kyrkans finansiering. För ett par år sedan kom det fram att det bland finansiärerna finns personer med nära kopplingar till Kreml.

Två av dem var bjudna till den här ceremonin, chefen för det ryska järnvägsbolaget Vladimir Jakunin och Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin. Ingendera kom, men bara det att det ryska järnvägsbolagets chef Jakunin, med förflutet i KGB, bjöds in upprörde många ester.

"Savisaar utnyttjar kyrkan"

Enligt den estniska säkerhetspolisen har Savisaar personligen bett Jakunin om ekonomiskt stöd till Centerpartiets partikassa i samma veva som stödet till kyrkbygget diskuterades. Den i Pärnu uppvuxne Jakunin hör till Vladimir Putins närmaste krets och är ett rött skynke för många ester.

- Ryssland stöder bygget av den ortodoxa kyrkan både ekonomiskt och politiskt, och Edgar är hela tiden där med tassarna, säger Tarmo Kruusimäe, stadsfullmäktigeledamot i opposition i Tallinn.

- Savisaar är en förrädare som skamfullt utnyttjar kyrkan för sina egna politiska motiv.

Kruusimäe är ordförande för den nationalistiska föreningen inom det högerliberala partiet IRL. Han anses av de flesta ester vara lite väl radikal, men inte när det gäller hans åsikter om Savisaar.

Avtäckningen av patriark Alexijs minnesbyst har väckt allehanda kritiska kommentarer bland den estniska majoriteten.

Skandalen kring finansieringen av kyrkan i Lasnamäe uppfattas som ett bevis på att Savisaar bara bryr sig om ryssarnas röster i Tallinn, och struntar helt i den estniska majoriteten.

Väljarkårerna tydligt uppdelade

Patrik Göransson är kyrkoherde vid Svenska St. Mikaelskyrkan i Tallinn. Han tycker att kritikerna av kyrkbygget glömmer det viktigaste, att skilja på sak och person.

- Det är ju endast positivt att det byggs en kyrka i en förort som har över 100 000 invånare och det inte finns någon kyrka.

Att känslorna är på ytan när det gäller bygget av den ortodoxa kyrkan i Lasnamäe visar att väljarkårerna är tydligt uppdelade och att ryssar och ester har ställts mot varandra.

Det är inte bara Centerpartiet som är skyldigt till det här. De andra politiska partierna ignorerar ryssarna för att på det sättet plocka duktighetspoäng bland den estniska majoriteten. Men Centerpartiet har ett samarbetsavtal med Vladimir Putins parti Enade Ryssland, så Centerpartiet har mer eller mindre ett monopol på vad ryssar både i Ryssland och Estland får veta om Estland.

Att det leder till att ryssarna utsätts för centerpartistisk propaganda tycker inte centerpartisterna själva är ett problem. Åtminstone säger de inte det offentligt.

- Med lite mer av den här sortens propaganda i samhället skulle vi ha fler nya kyrkor och överhuvudtaget fler bra projekt, säger Lasnamäes stadsdelschef Olga Ivanova med glimten i ögat.

Hon är känd som en av Savisaars trognaste supportrar.

Gustaf Antell