tisdag 18 september 2012

BBC: Flest våldtäkter i Sverige

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/09/15/bbc-flest-valdtakter-i-sverige

Publicerad 15.09.2012 - 22:21. Uppdaterad 15.09.2012 - 22:34.

Sverige är det land i Europa där det polisanmäls flest våldtäkter, rapporterar det brittiska rundradiobolaget BBC.

Sveriges höga våldtäktsstatistik har väckt diskussion på grund överlämningstvisten kring Wikileaks-grundaren Julian Assange.

Assange misstänks för att ha begått sexualbrott i Sverige och därför krävs det att han blir överlämnad till Sverige. På grund av det har BBC närmare granskat den uppmärksammade våldtäktsstatistiken i Sverige.

Antalet anmälda våldtäkter har nästan trefaldigats i Sverige under de senaste sju åren. År 2003 gjordes kring 2200 polisanmälningar, medan 2010 var de 6000 till antalet.

Det är ändå svårt att på ett sanningsenligt sätt jämföra våldtäktsstatistiken mellan olika länder.

Enligt sociologen Klara Selin, som BBC intervjuat, betyder de höga siffrorna inte att det begås fler våldtäkter i Sverige nuförtiden än tidigare. Det visar däremot att attityderna har förändrats.

På grund av den diskussion som förts i offentligheten, har svenska kvinnor nu börjat våga rapportera om våldtäkter allt oftare. Det här gör också att Sverige sticker ut i statistiken.

I Sverige försöker man dessutom, till skillnad från i många andra länder, föra statistik över varje enskild våldtäkt fastän offret kan vara det samma, till exempel inom ett äktenskap.

Dessutom har definitionen på vad som är våldtäkt blivit bredare i Sverige. Nu räknas också sådana fall där offret sovit eller varit berusad, med i våldtäktsstatistiken.

***

Sanningen är dock en annan:

Svensk invandringspolitik: ”Våldtäktsvågen är det största hotet mot svenska tjejer”

Sanningen om våldtäkter i Sverige: Varför svenskar är ovetande – kan det bli tydligare än så här?