söndag 23 september 2012

Finland: Dåliga arbetsförhållanden för utlänningar

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/09/20/daliga-arbetsforhallanden-utlanningar

Publicerad 20.09.2012 - 08:04.

Särskilt stora problem förekommer i restaurangbranschen. Enligt servicebranschernas fackförbund PAM pressar arbetsgivarna utländska anställda och betalar för små löner.

Regionsfunktionär Ismo Karstinen vid PAM säger att i till exempel Kouvola har en tredjedel av de fall som behandlats rört anställda eller arbetsgivare med invandrarbakgrund.

- Arbetsgivare tycker att de kan pressa anställda till långa arbetsskift och låg lön. Den anställda är i underläge, eftersom arbetsvisum fås i samarbete med arbetsgivaren.

Det tar fem år att skaffa ett stadigt arbetsvisum. Under hela den tiden kan anställda tvingas arbeta under dåliga förhållanden. Enligt Karstinen löper arbetstagare med invandrarbakgrund större risk att råka ut för brister i arbetslivet än finländska.

- Finländare har ofta problem med lönefordran eller uppsägning. Utlänningar och invandrare kan tvingas jobba upp till 16 eller till och med 20 timmar, annars upphäver arbetsgivaren samarbetet med lönevisum och de tvingas åka tillbaka till sitt hemland, säger han.