torsdag 18 oktober 2012

Våldtäktsturister i Sverige: Tingsrätt friade somalier för våldtäkt – hovrätten ändrar domen

www.swedenconfidential.info/2012/10/11/tingsratt-friade-somalier-for-valdtakt-hovratten-andrar-domen

2012-10-11 18:29

Somaliern Abdirahman Arte 19, har på båten Mariella, Viking Line, på resa mellan Helsingfors och Stockholm, med våld tvingat en ung finsk kvinna till oralt och vaginalt samlag.

Med våld höll Arte bland annat fast kvinnan i håret och hårt i hennes axlar, tryckte ned henne på sängen, klämde hårt om hennes ena bröst samt slet sönder hennes klänning och strumpbyxor. Den unga kvinnan gjorde motstånd genom att försöka knuffa bort honom och samtidigt bett honom att sluta. Av våldet har kvinnan tillfogats ömhet, smärta och blåmärken. Trots trovärdig berättelse så ogillade tingsrätten åtalet och frikände somaliern.

Ur åtalet:

”När de kom in i hytten så ställde sig Abdirahman Arte plötsligt upp framför henne, drog ned sina byxor och stoppade nästan genast in sin penis i hennes mun. Hon hade sina händer fria och försökte trycka bort honom med sina händer men han höll med sin ena hand i hennes hår på bakhuvud och med andra handen i henne sena axel så att det inte gick att komma loss. Det var smärtsamma grepp. Abdirahman Arte förde sedan hennes huvud fram och tillbaka under fem till tio minuter och hon kunde inte säga något under förloppet.

Efter oralsexet, knuffade Abdirahman Arte, ned henne på en av bäddarna och höll sedan ned henne med sin ena hand mot hennes ena axel, vilket gjorde ont. Han har sedan med sin andra fria hand dels dragit av henne både strumpbyxor och klänning., varvid klänningen dragits av nedåt och båda gått sönder, dels med sin fria hand också tvingat isär hennes ben och sedan fått ner sina egna ben emellan hennes. Han har därefter trängt in i henne och genomfort ett samlag under fem till tio minuter tills han fick utlösning i henne.

Målsäganden har uppgett att hon i detta skede gjorde motstånd genom att riva Abdirahman Arte i håret och försöka knuffa bort honom. Skadorna har till större delen uppkommit vid samlaget varvid Abdirahman Arte hårt hållit i henne ena bröst. Målsägandens uppgifter om våld vinner i sig visst stöd av det faktum att både hennes strumpbyxor och klänning haft skador, att hon själv haft vissa skador. Hon har i nära anslutning till händelsen också sagt till sin finska väninna att hon blivit våldtagen och därvid gråtit, något väninnan bekräftat vid förhandlingen.

Även övriga vittnen har uppgett att målsäganden på natten efter händelsen för dem uppgett att hon blivit våldtagen. Att beakta är också att målsäganden och Abdirahman Arte endast känt varandra en mycket kort stund före den sexuella handlingen, att kondom inte använts vid samlaget.”

Tingsrätten: Nämndemännen Susann Thorngren och Jakob Johansson Sköld är skiljaktiga i skuldfrågan och anför: Vad gäller frågan om Abdirahman Arte med våld tilltvingat sig vaginalt samlag är målsägandens uppgifter om händelseförloppet trovärdiga och tillförlitliga. Skäl saknas att inte lägga hennes berättelse till grund för åtalsbedömningen.

Hovrätten:

”Som konstaterats inledningsvis är det klarlagt att Abdirahman Arte hade ett vaginalt samlag med målsäganden i båthytten på Finlandsbåten. Målsägandens uppgifter om att Abdirahman Arte höll hårt om hennes ena bröst under samlaget samt att hennes klänning och strumpbyxor gick sönder får stöd av rättsintyget och åberopade fotografier. Rättsintyget ger också vid handen att målsäganden var öm i bakhuvudet vilket stödjer hennes uppgifter om att det förekommit ett oralt samlag och om hur detta gick till.

Gärningens straffvärde hade för en vuxen uppgått till fängelse i två år och sex månader. Vid straffmätningen ska dock beaktas att Abdirahman Arte endast var 19 år, vid tidpunkten för brottet. Gärningens straffvärde uppgår därför för honom till fängelse i ett år och sex månader. Enligt 30 kap. 5 § andra stycket brottsbalken får rätten för brott som någon begått efter det att han fyllt 18 men innan han fyllt 21 år döma till fängelse endast om det med hänsyn till gärningens straffvärde eller annars finns särskilda skäl för detta.”

Är man inte vuxen vid 19 års ålder i Sverige? Vad sysslar rätterna med? Ingen yrkan på utvisning heller. Men öststatare utvisas på löpande band som snattar. Nämndemannen Peter Laine i hovrätten är skiljaktig enligt följande. ”Jag gör i skuldfrågan samma bedömning som tingsrätten. Åtalet ska därför ogillas. Stockholms tingsrätt friade somaliern, medan Svea Hovrätt den 5 oktober dömde:

  • ABDIRAHMAN Abdikadir Arte, 930101-201*, Nedre Rådmansgatan 7, Motala. Medborgare i Somalia. Tolkbehov på somaliska. Hovrätten ändrar och dömer honom för våldtäkt till fängelse 1,5 år och skadestånd på 85 000 kr.

  • Advokat Anton Strand tillerkänns ersättning av allmänna medel med 61 148 kr. Advokat Maija-Leena Hellman tillerkänns ersättning av allmänna medel för arbete som målsägandebiträde med 31 835 kr. Maija-Leena Hellman tillerkänns ersättning av allmänna medel med 12 804 kr. Anton Strand tillerkänns ersättning av allmänna medel med 21 175 kr.

  • Mål nr B 742-12, B3115-12