tisdag 9 oktober 2012

Invandrarkriminalitet i Sverige: Våldtäktsdömd Irakier slipper utvisning även i hovrätten

www.swedenconfidential.info/2012/10/02/valdtaktsdomd-irakier-slipper-utvisning-aven-i-hovratten

2012-10-02 21:23

Åklagaren uppgav att 21-årige Mohammed Al Hayali, tillsammans med en okänd kamrat, under knivhot tvingat en ung kvinna att lämna ifrån sig bland annat mobiltelefonen. Därefter tvingade han henne att utföra oralsex på honom den 9 september 2011 i Kungsparken i Malmö.

Vid tingsrätten framkom att Mohammed Al Hayalis sperma påträffats på flickans kläder och på den angivna platsen i parken. Den tekniska bevisningen, tillsammans med flickans berättelse är enligt tingsrätten tillräcklig för en fällande dom.

Tingsrätten dömde Mohammed Al Hayali för grov våldtäkt och rån till tre och ett halvt års fängelse. Han ska även betala 110.000 kronor i skadestånd.

Tingsrätten konstaterade att det måste föreligga synnerliga skäl för att utvisa Mohammed Al Hayali från Sverige. Även om brottsligheten har ett högt straffvärde, ansåg inte tingsrätten att det finns synnerliga skäl.

Hovrätten skärper straffet till fängelse i tre år och nio månader. Det finns även skäl att utvisa mannen enligt grundbestämmelsen i 8 kap. 8 § utlänningslagen, skriver hovrätten. Men, eftersom mannen fick permanent uppehållstillstånd 2006, gäller att det enligt 8 kap. 12 § samma lag måste finnas synnerliga skäl för att utvisa honom.

Brottet i detta fall utgör en mycket svår integritetskränkning, vilket talar för att synnerliga skäl anses föreligga. Han kan inte heller anses ha en stark anknytning till det svenska samhället och sammantaget anser hovrätten att det föreligger synnerliga skäl för utvisning.

Men trots att han är irakisk medborgare har han aldrig varit i landet. Med anledning av detta och vad som framkommit om förhållandena i Irak är det inte förenligt med humanitetens krav att utvisa honom dit.

Ordföranden och en nämndeman är skiljaktiga och anser att mannen ska utvisas. Även referenten är skiljaktig och anser att våldtäkten ska bedömas vara av normalgraden.

Ur domen:

Mohammed Al Hayali har bestritt yrkandet om utvisning. Han har, utöver inställningen i skuldfrågan, även anfört att det med hänsyn till hans personliga och sociala förhållanden inte föreligger synnerliga skäl för utvisning. Han har anfört följande. Hans far är irakier och hans mor indiska. Själv är han irakisk medborgare men har inte någonsin uppehållit sig i Irak. Han är född i Iran. Familjen flyttade sedan till Indien. Först flyttade hans far till Sverige. Övriga familjemedlemmar kom sedan hit i juni 2007 från Indien när han var 16 år. Därigenom blev hela hans kärnfamilj samlad i Sverige. Han saknar anknytning till Irak. Han har visserligen släktingar i Bagdad men dem har han aldrig träffat. Han har gått i skola i Sverige och försörjer sig genom att arbeta i faderns gatukök.

Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer:

  • Mohammed Abdulrazaq Al Hayali 1991-04-16 Sörbäcksgatan 57 i Malmö, medborgare i Irak till fängelse i 3 år 9 månader för grov våldtäkt och rån.

  • Mål nr B 2359-12