tisdag 9 oktober 2012

Invandrarkriminalitet i Sverige: Tre åtalade efter kurdiska släktfejden på Sahlgrenska i somras

www.swedenconfidential.info/2012/10/02/tre-atalade-efter-kurdiska-slaktfejden-pa-sahlgrenska-i-somras

2012-10-02 22:44

Efter sommarens tumult, storbråk, slagsmål och skottlossning på och bredvid Sahlgrenska sjukhus i Göteborg åtalades i går tre sunnimuslimska kurder med tolkbehov på kurdiska/sorani. En har svenskt medborgarskap, de andra två danskt och irakiskt.

Den 36-åriga Aziz Nawsad Mustafa åtalas för mordförsök på Omid Hama-Sharif Hama Sharif och Rojgar Omar Sherif Sherif som är två av de män Mustafa försökte skjuta strax innan de högg 36-årige Mustafa med kniv. Cirka 40 personer i en stor kurdisk släkt besökte Sahlgrenska där den 48-åriga kvinnan låg döende. Bråket uppkom genom kulturkrock inom deras egna kultur – meningsskiljaktigheter om orsaken till kvinnans sjukdom.

Enligt kammaråklagare Ulrika Åberg hade männen, och andra släktingar, samlats vid sjukhuset för att ta farväl av den svårt sjuka kvinnan, som avled 29 juni.

– Bakgrunden är meningsskiljaktigheter om orsaken till kvinnans sjukdom och vården av henne, hävdar Ulrika Åberg.

Händelseförloppet kulminerade klockan 20.20 den 27 juni med att åtta skott avlossades mot en bil på Sahlgrenskas parkering. Adnan Hama-Sharif, Rojgar Omar Sherif Sherif och Ibrahim Hama-Sharif fanns i bilen men klarade sig utan att träffas – dålig skytt alltså. Klarade sig gjorde också en fjärde man, Omid Hama-Sharif Hama-Sharif, 43 år, som sprang i zickzack bort från parkeringen och undkom kulorna. Den våldsamma konflikten hade startat dagen innan.

– Det finns uppåt tio polisanmälningar från 26 juni, om misshandel och olaga hot. Jag har lagt ned alla utom en av dem, säger Ulrika Åberg.

Denna händelse, strax efter midnatt 27 juni vid hissarna utanför en intensivvårdsavdelning på Sahlgrenska, rubriceras i åtalet som misshandel: en 30-åring slår två knytnävsslag i ansiktet på en man. Mannen som blir slagen har i 25 år varit gift med den inneliggande sjuka kvinnan, de skilde sig för ett drygt år sedan. 30-åringen som slår honom är hans förre svärson.

Några timmar senare får 30-åringen ett hotsamtal från en 36-årig man, bror till ex-maken. På kvällen, strax före skjutningen, tar 30-åringen hämnd. Tillsammans med sin bror, 43, misshandlar han 36-åringen med kniv och slår honom med ett hylsnyckelskaft. 36-åringen får livshotande skador då knivstick tränger in i lungan. För detta åtalas de båda bröderna för grov misshandel. 36-åringen är dock inte utslagen utan slår strax därpå tillbaka med en serie skott från ett vapen. Bara ren tur gör att de fyra män som beskjuts inte träffas, liksom oskyldiga förbipasserande.

I polisförhör har ex-maken uppgivit att han på sjukhuset anklagats av kvinnans närstående för att ha förgiftat henne. De tre åtalade männen nekar till brott, så när som 30-åringen, som medger att han slagit med en hylsnyckel mot ryggen på 36-åringen. 36-åringen greps på Accessakuten dit han tagit sig med sin knivskada. Han är fortfarande häktad medan de för grov misshandel åtalade bröderna, tillika offer för skottlossningen, släpptes ur häktet 8 augusti. Rättegången inleds inom två veckor och beräknas pågå i fem dagar.
Göteborgs Tingsrätt åtalar:

  • Rojgar Omer Sherif Sherif, 820501-147*, Hisingsgatan 23, lgh 1101, Göteborg, medborgare i Irak. Tolk på kurdiska/sorani.

  • Aziz Nawsad Mustafa, 760705-367*, Järnvägsgatan 25, Stockaryd, medborgare i Sverige. Tolk på kurdiska/sorani.

  • Omid Hama-Sharif Hama Sharif, 692010, Hedeboparken 41, Roskilde, Danmark, medborgare i Danmark. Tolk på kurdiska/sorani.


Åtalen är misshandel, olaga hot, grov misshandel och försök till mord.

Relaterat: