tisdag 7 februari 2012

Snälla svenska snutar: Polis misstänks ha lurat dement kvinna

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=4942902

Publicerat: torsdag 2 februari 2012 kl 04:39

En polis i länet är misstänkt för det ovanliga och allvarliga brottet grovt ocker. Han ska tillsammans med hustrun ha förmått en dement 80-årig kvinna att skriva över sin gård på polismannens hustru.

– Brottsrubriceringen är grovt ocker. Det är frågan om en fastighet som en äldre kvinna äger, som hon genom gåvobrev, överlåtit till polismannen och hans hustru. Misstankarna är att de har utnyttjat hennes situation och förmått henne att överlåta den här fastigheten till paret, säger chefsåklagare Monica Mimer på Riksenheten för polismål.

Sedan i våras förra året har chefsåklagaren utrett vad polismannen har gjort. I veckan så delgavs polisen och hans försvarsadvokat misstanken om grovt ocker.

Inte klart om det blir åtal

Det råder förundersökningssekretess. Åklagaren är alltså nu klar med sin utredning. Den misstänkte polismannen och hans advokat ska nu få chansen att komma med synpunkter och begära kompletteringar av utredningen där polismannen är misstänkt för det allvarliga brottet grovt ocker. Sedan tar Chefsåklagare Monica Mimer ställning till om det blir åtal:

– De har fått tid på sig att inkomma med synpunkter på utredningen.

Ocker är ett ovanligt och allvarligt brott. I straffskalan kan grovt ocker ge lägst ett halvårs fängelse och högst fyra år. Om ockret inte bedöms som grovt handlar det om böter eller fängelse i högst två år.

Visste inte vad hon skrev på

I lagtexten står det att ocker är någon utnyttjar någon som är i trångmål, eller som inte vet vad de gör av oförstånd eller är i beroendeställning och någon utnyttjar det för att själv få en vinst, en fördel av det.

Som i det här fallet som handlar om en kvinna, som enligt läkarintyg är dement och inte förstår vilka papper hon skriver under. Läkare bedömer att hon inte visste vad hon skrev på. Den 80-åriga kvinnan var så dement, så hon hade god man då hon gav bort gården till polisens fru, och är numera efter den händelsen satt under förvaltare.

Chefsåklagare Monica Mimer ser allvarligt på det som har hänt och att det är en polis som är inblandad.

– Det är den första utredningen om ocker som jag har på den här enheten.

Förnekar brott

Polismannens försvarare, advokat Sture Larsson, säger till nyheterna att polismannen förnekar att han har begått något brott.