tisdag 14 februari 2012

Svenska Migrationsverket: Få asylsökande genomgår hälsoundersökningar

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4962297

Publicerat: måndag 13 februari 2012 kl 12:18

Smittskyddsinstitutet ska undersöka varför så få hälsoundersökningar av asylsökande genomförs i landet. Det här är något som ska erbjudas alla asylsökande enligt lag, och staten betalar, men ändå finns landsting där knappt var femte blir undersökt.

Johan Carlson är generaldirektör vid Smittskyddsinstitutet.

– Jag tycker det är ganska anmärkningsvärt att vi har en spridning från under 20 procent i vissa landsting till 80 procent i andra som kommer till hälsoundersökning.

Att landstingen inte når ut med erbjudandet om hälsoundersökningar är inget nytt problem.

År 2007 var det bara i genomsnitt knappt en tredjedel av nyanlända flyktingar och asylsökande som hälsoundersöktes. Nu är det fyra av tio. Och eftersom det enligt Smittskyddsinstitutet är få asylsökande som tackar nej till hälsoundersökning om de får information, så ligger problemet hos landstingen enligt Johan Carlson.

Men vad det är som brister är oklart, det kan handla om att kommunikationen mellan Migrationsverket och landstingen inte fungerar, eller att man helt enkelt inte vet var den asylsökande bor.

– Jag inser också att det finns svårigheter att kalla asylsökande till hälsoundersökning, men den här spridningen tyder på att det finns olika ambitionsnivå och det är ganska tråkigt.

Nu har Smittskyddsinstitutet fått 30 miljoner kronor från Europeiska flyktingfonden för att ta reda på varför så få asylsökande hälsoundersöks i Sverige. För det här är en fråga att ta på allvar tycker Johan Carlson.

– Det finns risk att människor har sjukdomar som skulle kunna behandlas, både infektionssjukdomar och andra sjukdomar, diabetes, hjärtsjukdomar och annat som lätt skulle kunna upptäckas. Och det är naturligtvis väldigt tråkigt om det är så.

Det här är också ett sätt att tidigt upptäcka hiv-smitta hos dem som kommer till Sverige. Av dem drygt 450 fall av hiv som konstaterades i Sverige 2010 var mer än hälften smittade före ankomsten. Och hälsoundersökningarna är viktiga både för individen och för samhället, säger han.

– Det här är också ett sätt att väldigt tidigt upptäcka hiv-smitta och andra infektionssjukdomar.

Spridningen av hiv i Sverige är låg sedan flera år tillbaka, och sker framförallt bland dem som har ett riskbeteende, säger Johan Carlson.

– Det är huvudsakligen grupper med riskbeteende, intervenösa missbrukare, män som har sex med män.