tisdag 28 februari 2012

Säpo kopplas in efter mordförsöket på imamen

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4982992

Publicerat: fredag 24 februari 2012 kl 12:19

Den kände uzbekiske imam och regimkritiker som sköts i Strömsund i Jämtland i förrgår vårdas fortfarande för livshotande skador på sjukhus i Umeå. Och i dag har bland annat Säpo kopplats in i utredningen om mordförsöket.

– Att Säpo är inblandad beror bland annat på målsägandes bakgrund. Men vi har haft och har kontakt med många i Sverige och utomlands, säger kommissarie Per Thelin vid Jämtlandspolisen.

Interpol exempelvis?

– Exempelvis ja.

Polisen är förtegen om mordförsöket i Strömsund i onsdags på imamen Obidhon Nazarov från Uzbekistan. Och Säpo vill inte bekräfta något mer än att de nu är inkopplade.

Nazarov flydde från Uzbekistan till Kazakstan redan på 1990-talet efter att han känt sig hotad när han öppet kritiserat den Uzbekistans president Islam Karimov, som styr landet enväldigt. Inte minst genom den mäktiga underrättelsetjänsten.

2006 fick Nazarov flyktingstatus av FN och asyl i Sverige, och de senaste dagarna har flera internationella hemsidor spekulerat i om att den uzbekiska underrättelsetjänsten ligger bakom mordförsöket i onsdags.

Moskén i Strömsund har tidigare varit utsatt för skadegörelse, men inget i närheten av det som nu hänt enligt Jämtlandspolisen.

Den drygt 50-årige imamen sköts med minst ett skott i huvudet i närheten av sitt hem och vårdas nu för livshotande skador.

Han har tidigare anklagats av den uzbekiska regimen för att ha utbildat islamistiska krigare och att han från Sverige skulle ha finansierat och organiserat terrordåd i Uzbekistan.Något han själv tillbakavisat.

– Det är lögn, förtal och rent påhittade uppgifter, sa han i intervju med Ekot i maj 2010, och menade att den uzbekiska regimen brukar sprida sådan propaganda om alla oppositionella uzbeker.