tisdag 14 februari 2012

Varannan svensk kan bli dement

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=4962851

Publicerat: måndag 13 februari 2012 kl 15:36

Varannan svensk riskerar att drabbas av demens på ålderns höst. I en ny studie från Umeå universitet har forskarna sett en kraftig ökning av demensfall bland de som är 85 år och äldre.

Fyndet överraskar Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet.

– Vi har länge vetat att vi får allt fler äldre och därmed fler som drabbas av demens. Därför blev vi förvånade när vi såg att det är en större andel som drabbas.

Under 2000-talet har forskargruppen i Umeå sett en 40-procentig ökning av andelen demensdrabbade bland 85-plussare i Västerbotten.

En viktig orsak till ökningen tros vara att fler äldre människor genomgår kranskärlsoperationer.

– Fler gamla människor har fått byta kranskärl eller ballongvidga dem. Det betyder att fler gamla lever vidare med kärlsjukdom, vilket leder till en ökad risk för demensutveckling.

Om den ökande trenden håller i sig, så betyder det att varannan svensk kommer att drabbas av demens under ålderdomen. Och det är betydligt fler än vad samhället räknar med idag.

– Samhället måste räkna om sina prognoser och förbereda sig på att ta hand om fler med demenssjukdom.

Efter sommaren ska uppföljningen av studien vara färdig. Men Yngve Gustafson är övertygad om att behovet av demensvård kommer att öka i framtiden.

– Det behövs en oerhörd kompetensutveckling och en förändrad inställning och attityd till omhändertagandet av människor med demenssjukdom.