onsdag 29 februari 2012

Kriminalitet i Sverige: Nya anklagelser mot Södertäljenätverket

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4991378

Publicerat: onsdag 29 februari 2012 kl 14:57

Fem personer kopplade till det så kallade Södertäljenätverket åtalas nu för grov utpressning. En av dem är ledaren för nätverket som under pågående rättegång lastas för fler brott. Mitt under den pågående rättegången mot Södertäljenätverket kommer alltså ytterligare åtal. Det är den man som utpekas som ledare för nätverket som nu åtalas för ytterligare fall av grov utpressning.

Enligt åtalet har ledaren genom tvång och hot försökt tvinga till sig hundratusentals kronor av en familj i Södertälje. Utpressningsförsöken gjordes via telefonsamtal men också när ledaren tillsammans med flera andra sökte upp familjen i deras hem och med hot om misshandel och mord försökte få pengarna. De hotade också med våld om familjen kontaktade polisen.

Ledaren ska också ha sagt att han kände till att familjen sökt hjälp hos en av de två bröder som bara några månader senare sköts ihjäl på spelklubben Oasen i Ronna. Enligt åtalet ska ledaren ha sagt att han skulle sopa den brodern från mattan, det vill säga döda honom.

Ytterligare en av de män som nu åtalas är också inblandad i den pågående rättegången och får nu ytterligare åtal emot sig, den här gången för grov utpressning.

I den stora rättegång mot Södertäljenätverket som redan pågår är 17 personer åtalade.

Ledaren står till svars för bland annat försök till mord, anstiftan till mord, försök till mord och grova utpressningsbrott. Den man som tillsammans med ledaren nu också åtalas för grov utpressning är tidigare misstänkt för bland annat försök till mord.

Rättegången skulle enligt planen avslutas i början av april, men det ser nu ut som den kommer att pågå till den 18 maj, enligt Södertälje tingsrätt. Dom beräknas falla först kring midsommar.