torsdag 23 februari 2012

Emilkhan Sadaevs fall: Interpol hade viktig information om tjetjensk flykting (sammanfattning, Ekot)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4977825

Publicerat: onsdag 22 februari 2012 kl 05:19

Svensk polis försökte två gånger utvisa en tjetjensk flykting trots att svenska Interpol hade information som skulle gett honom en ny asylprövning. När polisen första gången försöker utvisa Emilkhan skär han sig i sin vänstra arm med ett rakblad.

Interpol höll inne med information om flykting (2:42)
Svensk polis försökte två gånger utvisa en tjetjensk flykting trots att svenska Interpol hade information som skulle gett honom en ny asylprövning. När polisen första gången försöker utvisa Emilkhan skär han sig i sin vänstra arm med ett rakblad. Medverkande: Emilkhan, Varg Gyllander. 

Reporter: Jesper Lindau/Ekot.
Tisdag 21 februari 2012 kl 23:56 (Ekot)

(9:19)
Svensk polis försökte två gånger utvisa en tjetjensk flykting trots att svenska Interpol hade information som skulle gett honom en ny asylprövning. När polisen första gången försöker utvisa Emilkhan skär han sig i sin vänstra arm med ett rakblad. 

Reporter Jesper Lindau/Ekot.
Onsdag 22 februari 2012 kl 09:06 (Ekot)



– Jag vacklade ut i korridoren, mådde dåligt och hade ett stort sår i vänster arm. Jag blev yr och föll ihop, säger Emilkhan.

Det sker 1 februari. Redan en dryg månad tidigare, den 27 december klockan 15.20, fick svenska Interpol information om honom från ryska Interpol. Informationen från Ryssland leder senare till att utvisningen avbryts och att Emilkhan får en ny asylprövning som leder till att han släpps fri.

Men det är först efter två utvisningsförsök som Interpol kontaktar Migrationsverket och låter dem veta vad de har.

Efter att Emilkhan skurit sig förs han på kvällen till ett säkerhetshäkte utanför Stockholm.

Nästa morgon är det dags igen. Han förs ut ur cellen, inser att han ska utvisas. Emilkhan blir mycket stressad, kastar sig runt och slår huvudet i ett bord, det börjar blöda och Emilkhan faller ner på golvet.

Emilkhan är säker på att han kommer att dödas eller torteras om han skickas tillbaka.

– De kastade sig över mig, både polisen och övrig personal, säger Emilkhan. Det var en tjänsteman, jag vet inte vem det var. Han tog min sårade vänstra arm och sade till mig att nu kommer vi att utvisa dig och det blir inte till Ryssland eller Moskva utan det blir till Tjetjenien.

Transporten avbryts, men ett nytt försök planeras i veckan efter.

Efter några dagar händer något på Interpol. En enskild polisman börjar undersöka fallet. Polismannen skriver ner vad han vet och faxar allt till Migrationsverket.

Dokumenten är viktiga. Migrationsverket beslutar omgående att avbryta utvisningen, Migrationsdomstolen beslutar att Emilkhan ska få en ny asylprövning och Emilkhan släpps från häktet.

Men varför polisen först väljer att inte skicka de avgörande faxen, och varför de sedan gör det, på de frågorna får Ekot inga svar.

– När det gäller enskilda individer och enskilda ärenden uttalar vi oss inte om det, säger Varg Gyllander som är rikskriminalpolisens presstalesman.

Men om man har anledning att tro att handläggningen av ett enskilt ärende kan ha gått fel, vore det inte bra om polisen svarade på frågor om det?

- Jo, det skulle det säkert kunna vara, men i det här fallet som du frågar om så är det ett ärende med en enskild individ, och vi kan inte och vi kommer inte att svar på frågor om det i det här läget.

Ekot