onsdag 29 februari 2012

Sexhandel i Sverige: Åtal om människohandel i Göteborg

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=4991771

Publicerat: onsdag 29 februari 2012  kl 17:03

Idag kom åtalet om människohandel mot sex rumänska män som låtit elva landsmaninnor sälja sex i Göteborg. Kvinnorna kontrollerades ständigt och fick slava kvällar och nätter i Rosenlundsområdet bara för att bli fråntagna nästan all förtjänst.

– Jag kan här visa att de fört över drygt en miljon kronor till sina anhöriga i Rumänien och det menar jag är pengar som kommer från den här verksamheten. De har dessutom levt på inkomsten från den här verksamheten för vi kan inte se att de har inkomster på något annat sätt, säger Thomas Eliasson.

De elva kvinnorna i 20-30 årsåldern trodde de tillfälligt kommit ifrån sina usla levnadsförhållanden i Rumänien. En del visste att de skulle prostituera sig medan andra trodde att de skulle få jobb inom exempelvis äldreomsorgen.

Men ingen kunde nog förställa sig så mycket arbete för så lite pengar. I tunna kläder utförde de sina sextjänster utomhus oavsett väderlek.

– I bilar, i parkeringshus, mot husväggar, mot offentliga toaletter, rabblar Eliasson. De har haft det väldigt gräsligt. Man mår dåligt av det själv när man håller på att utreda sådant!

Har inte kvinnorna haft någon möjlighet att fly?

– Nej, de har varit kontrollerade. Vi kan påvisa att männen under kvällar och nätter haft täta telefonkontakter för att veta vad de gör och att de drar in pengar.

Såväl männen som kvinnorna bodde i tre lägenheter i Kortedala och Bergsjön. Vi tillslaget mot lägenheterna den 31 maj 2011 fanns sju kvinnor och tre hallickar i lägenheterna. Minst en kvinna var inlåst i en lägenhet och polisen fick sparka sig in i den. Den kvinnan visade även tecken på misshandel.

Under de cirka tio månader kvinnorna hann arbeta köpte minst 150 män sex av dem och har fått böta för det.

Minst 30 försök till sexköp har också registrerats, säger chefen för grov organiserad brottslighetsroteln Per Ottosson.

Tidigare fanns många nigerianska prostituerade i Rosenlund men de försvann när det blivit polissak. Men så började rumänska kvinnor dyka upp och man kunde snart spana sig till hallickarna kring dem.

Citypolisen har gjort mycket fotarbete och man har kopplat in såväl Europol som den rumänska polisen. Männen har suttit häktade sedan i somras. En del av dem är släkt med varandra och en del har haft andra stall i hemlandet.

Kammaråklagare Thomas Eliasson vet att det är svårt att bevisa människohandel men stödjer sig på spaning, vittnesuppgifter, telefonavlyssning och kan dessutom delvis följa pengarnas väg.

Thomas Eliasson vet ännu inte hur långa straff han kommer yrka på men minimistraffet för människohandel är två års fängelse och han hittar inga förmildrande omständigheter.

Han reagerar också på det utbredda sexköpet och att män inte drar sig från att ha samlag med en uppenbart gravid kvinna.

--Vi kommer att ta in en polisman som under rättegången vittnar om att han var i en lägenhet med två prostituerade och en misstänkt sexköpare och den ena kvinnan var väl gravid i femte eller sjätte månaden.

– Att sådan här verksamhet förekommer under sådana förhållanden och att det finns män som köper sex under sådana här förhållanden är också ganska groteskt, tycker kammaråklagaren vid den internationella åklagarkammaren Thomas Eliasson.

Sexköparna ska ha varit unga killar till män i medelåldern från olika samhällskikt.