tisdag 28 februari 2012

Sexhandel i Sverige: Sexhandelshärva nystas upp i Göteborg

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4989413

Publicerat: tisdag 28 februari 2012 kl 15:30

En stor människohandelshärva är på väg att nystas upp i Göteborg. I morgon åtalas sex män misstänkta för att ha tvingat ett 15-tal kvinnor att sälja sex på gatan i Göteborg.

Per Ottosson är enhetschef på länskriminalen i Göteborg.

– Företrädesvis har det rört sig om gatan, den större delen av deras verksamhet har pågått på gatan och geografiskt sett ganska nära Rosenlundsområdet, säger Per Ottosson som är enhetschef på länskriminalpolisen i Göteborg.

Rosenlund i Göteborg är ett känt område där sexhandel förekommer. Ett 15-tal kvinnor prostituerar sig i området och nästan uteslutande handlar det om utländska kvinnor. Men under förra året har polisen punktbevakat Rosenlund. 255 män har fått böter för att ha köpt sex och man kom alltså den sexhandelshärva, som har sin bas i Rumänien, på spåret. Nu åtalas sex män som suttit häktade sedan i somras.

Inom Göteborgs stad finns kommunala prostitutionsgruppen som jobbar för att hjälpa prostituerade och Marie Larsson som är verksamhetschef för social resursförvaltning i Göteborg tycker att morgondagens åtal sänder viktiga signaler till såväl prostituerade som varit offer i sexhandeln och män som köpt sex. Signaler om att samhället agerar.

– En symboleffekt för dem som är offer för härvan, att man faktiskt som samhälle agerar mot dem som utnyttjar människor som är i beroendeställning, säger Marie Larsson.

Polisens arbete har haft effekt, det säger polisen själv och Marie Larsson. Men effekten är kortvarig. Trots hårdbevakning och åtal finns det alltid nya människohandlare, nya kvinnor och nya sexköpare.

– Efter en kortare tid så normaliseras läget lite igen, alltså att folk återvänder till gatan i prostitution. På kort sikt så märktes en förändring men på lång sikt krävs kontinuerliga insatser för att få en påverkan, säger Marie Larsson

Det finns alltid fler människohandlare och kvinnor?

– Ja, det har vi märkt vid andra tillslag också. Det blir en lucka under en period, men den fylls igen av andra aktörer som kommer in.