tisdag 28 februari 2012

Svenska Migrationsverket: Utvisning av 91-åring ses över i Europadomstolen

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4984045

Publicerat: lördag 25 februari 2012 kl 10:35

Det rättsliga spelet kring den demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzevska, som står inför att bli utvisad till Ukraina, fortsätter.


Hjärtsjuka, nästan blinda och dementa 91-åriga Ganna Chyzevska skulle ha utvisats till Ukraina i höstas trots att hon inte har någon familj som bor där.

I Ukraina är det vanligast att familjen sköter vården av de gamla. Utvisningen stoppades i sista stund efter Europadomstolens uppmaning till Migrationsverket.

Nu har hennes juridiska ombud Ignacio Vita lämnat in ett yttrande till Europadomstolen.

– Regeringen har påstått att Gannas talan är uppenbart ogrundad och att den därför ska avvisas av Europadomstolen. Vi har tillbakavisat det påståendet och tvärtom menat att det sättet på vilket Migrationsverket har hanterat hennes ärende har det inneburit att hennes rätt till skydd mot omänsklig behandling, enligt artikel 3 i europakonventionen, har kränkts, säger Ignacio Vita.

Enligt Ganna Chyzevskas läkare Ingvar Karlsson har hennes hälsotillstånd blivit sämre sedan i höstas, berättar hennes juridiska ombud.

– Ingvar Karlsson har tidigare inte utryckt det på det sättet som han har gjort nu, nämligen att hon är i slutskedet av sitt liv och att hennes tillstånd är så pass kritiskt att väldigt små förändringar i hennes tillvaro kommer att orsaka henne väldigt mycket lidande.

Nu är det upp till Europadomstolen att avgöra Ganna Chyzevskas öde.

– De kommer nu att titta på vad regeringen har skrivit, sedan kommer de titta på det som vi har skrivit och sedan kommer de att fatta ett beslut om de ska ta upp det här målet till prövning över huvud taget. Då tar man alltså ställning till om Gannas talan är uppenbart ogrundad eller inte. Anser man att den inte är uppenbart ogrundad så tar man upp målet till prövning och då innebär det att Ganna får stanna i Sverige fram till dess att Europadomstolen slutligen har avgjort målet. Anser de istället att det är en uppenbart ogrundad talan avvisar man den och då är det fritt fram för Sverige att utvisa Ganna.

Anna Otto, barnbarn till Ganna Chyzevska hoppas nu att Europadomstolen tar upp fallet.

– Jag hoppas att de kan se att det som regeringen kallar för en medicinsk utredning, som var gjord på en dag av en allmänläkare och som överskuggade tre andra läkares utredningar varav en demensexpert, inte var en medicinsk utredning. Jag hoppas att Europadomstolen tar upp fallet och tvingar Sverige att ta ansvar för de många brott mot mänskligheten som Migrationsverket gör varje dag, säger Anna Otto.