http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4944834
Publicerat: fredag 3 februari 2012 kl 09:19
Ryssland ökar de närmaste åren kraftigt sina utgifter på försvar, polis och rättsväsende samtidigt som man skär ner på skola och sjukvård. Men det har varit tyst om det i valrörelsen inför presidentvalet i mars.
– Nej, men det är dåligt. Mycket dåligt, säger Olga Prachova i staden Nizjnij Tagil som inte har hört talas om några neddragningar.
Olga Prachova arbetar på Uralvagonzavod där bland annat stridsvagnen T 90 tillverkas.
Förra året lovade premiärminister Vladimir Putin, som i mars åter väntas bli landets president, cirka 14 miljarder svenska kronor till fabriken där Olga arbetar.
Den ryska försvarssektorn hör till budgetens vinnare kommande år.
Om försvaret stod för knappt 14 procent av budgetutgifterna förra året så står man 2014 för nära 19 procent, enligt den budget som ryska parlamentet antog i höstas.
Även utgifterna för nationell säkerhet och rättsväsende ökar - medan till skola och sjukvård får mindre
Jevgenij Gontmacher som sitter i ledningen för Institutet för modern utveckling - tillsatt för att ge råd åt statsledningen - är kritisk.
– Det är fel väg, säger Jevgenij Gontmacher.
Visserligen har ryssarnas medellivslängd stigit på senare år, men samtidigt ökar andelen sjuka, säger han.
Den ryska skolan dras med stora problem, bland annat på grund av låga lärarlöner.
– I vilket annat land som helst skulle det här vara en självmordsbudget, säger Gontmacher - men här kommer politikerna undan med det - eftersom de räknar med att ingen kommer ta sig tid att ta reda på siffrorna.
Jevgenij Gontmacher har svårt att se någon rimlig förklaring till att staten ökar sina försvarsutgifter så kraftigt, men menar att den nuvarande ryska ledningen fortfarande lever med inställningen att juni 1941 - då Sovjetunionen drogs in i andra världskriget - kan inträffa när som helst.