tisdag 28 februari 2012

Kriminalitet i Sverige: Voltad bil kan ha koppling till påkörda poliser

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=4985724

Publicerat: söndag 26 februari 2012 kl 21:17

Polisens bombgrupp har sprängt material från en bil som voltade i Kopparberg i lördags. Fordonet misstänks ha koppling till händelsen i Karlskoga där en polisbil blev påkörd två gånger av en lastbil. Rikslarm har även utlysts efter misstänkta gärningsmän i fallet.


Det var i lördags morse som en lastbil i Karlskoga vände om efter att ha kört in i en polisbil och körde på den på nytt. Poliserna avlossade skott mot lastbilen som därefter begav sig från platsen.

En timme senare, vid halv sjutiden, voltade en svart bil i Kopparberg. Polisen i Örebro fick in händelsen som en trafikolycka, men när de kom till platsen var bilen tom.

Utanför och i den kraschade bilen låg små sugrörsliknande rör med vitt pulver.

– Man tänker ju att det är narkotika, men vi började väl lite mans tycka att det såg misstänkt ut, säger Anders Wallin, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Efter att ha sett bilder av föremålen så beslutade bombgruppen i Stockholm att komma och hämta dem i syfte att oskadliggöra rören. Bombgruppen anlände till Lindesberg omkring 22-tiden på lördagskvällen.

– Bättre att ta det säkra före det osäkra. Det finns hemmagjorda bomber som är mycket instabila, säger Wallin.

Huruvida det var sprängämnen i rören går inte att avgöra sedan bombgruppen destruerat dem.

– De sa dock att det lät som om det var lite mer än den sprängladdning som de använde, säger Wallin.

Enligt polisen finns det en del som tyder på att den voltade bilen i Kopparberg har koppling till händelserna, som rubriceras som försök till mord, i Karlskoga.

– Det har iakttagits en svart bil och delar av registreringsnumret verkar samstämma, säger Wallin.

Även tidsaspekten överensstämmer, då spårning med polishundar efter påkörningen i Karlskoga på lördagsmorgonen resulterade i ett kort spår, vilket antyder att de misstänkta blivit upphämtade med bil.

– Man kör åtta mil på under en timme, och särskilt om man är stressad, säger Wallin.

Polisen i Örebro har förhört sig med de närboende i området där bilen voltade i Kopparberg och fått in "värdefulla tips".

Samtidigt har rikslarm utlysts efter de misstänkta. Det är oklart om det rör sig om en eller flera personer. I lastbilen som övergavs har polisen säkrat blodsspår.

Tidigare under söndagen påstods att lastbilen bara kört på polisbilen en gång, men den uppgiften tillbakavisar Örebropolisen på söndagskvällen.