tisdag 28 februari 2012

Flyktingar i Sverige: Oroliga uzbeker kräver säkerhet

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=4983638

Publicerat: fredag 24 februari 2012 kl 15:43

Många uzbeker i Strömsund känner sig hotade och rädda för egen del efter skottlossningen och det misstänkta mordförsöket mot den uzbekiske imamen i Strömsund i förrgår.

Men enligt polisen finns det ingen konkret hotbild mot andra enskilda uzbeker i Strömsundsområdet just nu.

– Vi är mycket ledsna och oroliga både för honom, hans familjemedlemmar och även för andra medlemmar i vår förening, säger en talesperson från den Muslimska församlingen i Strömsund.

Flera av medlemmarna i den Muslimska församlingen i Strömsund är, precis som den skjutna imamen, politiska flyktingar från Uzbekistan. De vill nu att både lokala och nationella myndigheter ska förstärka säkerheten i området.

Förebyggande arbete är något som polisen jobbar hårt med i Strömsund just nu. Enligt kriminalinspektör Per Thelin är det betydligt fler poliser på plats än vanligt.

– Jag kan inte säga hur många fler. Men händer en så här tragiska händelse i en liten ort så tillförs resurser och är det ett så här grovt brott så är det rejäla resurser, säger han.

Det är inte första gången det är orolig stämning bland uzbekerna som bor i Strömsund. De senaste åren har P4 Jämtland bland annat rapporterat om skadegörelse av moskén och om bråk mellan svenska ungdomar och uzbeker. Och 2010 handlade det om flyktingar och asylökande i Strömsund som kände sig bevakade av spioner från hemlandet Uzbekistan.

– Vi vet att det finns många spioner här i Sverige och alla kan komma och göra vad som helst.

Så sa en anonym uzbekisk man som kände sig bevakad av regimen i sitt hemland, då för två år sen när han var med i P4 Jämtland.

Men ingenting som har hänt tidigare i Strömsund har varit i närheten så allvarligt som skottdådet mot imamen i förrgår. Trots det jobbar kommunen på precis som vanligt.

– Vi behandlar ju det här som vilken annan händelse, att vi upprättar ju då vår Posom-grupp som alla kan vända sig till för att få stöd, säger Gudrun Hansson (S) kommunalråd i Strömsunds kommun.