fredag 24 augusti 2012

Finlands Jussi Halla-aho: “Somalierna behöver inte längre skydd”

www.swedenconfidential.info/2012/08/22/finlands-jussi-halla-aho-somalierna-behover-inte-langre-skydd

2012-08-22 23:37

Precis som vi har påtalat i ett par månaders tid i diverse artiklar, att Somalia sakta går mot lugnare tider och fler och fler utländska ambassader återöppnar i Mogadishu, så kommer Jussi Halla-ahos uttalande som ett brev på posten.

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho har i dag lämnat in ett spörsmål om att de i Finland bosatta somaliernas flyktingsstatus kan upphävas, eftersom Somalia nu är ett säkert land att resa till. I ett skriftlig spörsmål till regeringen i Finland skriver Halla-aho att det alternativa skydd som är grunden för uppehållstillstånd kan upphävas. Men Sverige gör tvärtom i stället och går mot alla tiders nya bidrag- och somalierrekord.

Jussa Halla-aho skriver i ett pressmeddelande att säkerhetsläget i Somalia har förbättrats nämnvärt och att man därför kan ifrågasätta flyktingstatusen och den alternativa skyddsstatusen för de somaliska flyktingarna. Han hänvisar också till en nyhet i Yle den 20 augusti som handlade om att somalier i Finland har börjat besöka sitt forna hemland.
Asylförfarandet ska användas vid verklig nöd, och inte som ett sätt att förbättra levnadsstandarden, skriver Halla-aho i pressmeddelandet.

Svenska YLE skriver, citat:

“Halla-aho baserar sitt spörsmål till regeringen på uppgifter om att säkerhetsläget förbättrats märkbart särskilt i huvudstaden Mogadishu. Enligt Halla-aho kan man därför ifrågasätta de somaliska flyktingarnas behov av skydd.

Halla-aho pekar bland annat på somaliernas förbunds uppgifter till Yle om att hundratals somalier besökt Mogadishu under det senaste året samt att Utrikesministeriet konstaterat att striderna i Mogadishu upphört.

Halla-aho hänvisar till UM:s resemeddelande, där det dock också konstateras att säkerhetsläget i Somalia är mycket dåligt och att finländare avråds från alla resor till landet. Läget i Somalia är farligt och utvecklingen svår att förutspå, är UM:s bedöming.

Halla-aho anser att personer som frivilligt besöker och reser i sitt hemland inte behöver det skydd som avses i utlänningslagen och frågar regeringen vad den anser om detta.

Uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd kan enligt utlänningslagen beviljas utlänning som inte uppfyller villkoren för asyl om det finns grundad anledning att förmoda att utlänningen utsätts för en verklig risk att lida allvarlig skada om han eller hon återsänds till sitt hemland.

Allvarlig skada definieras i utlänningslagen som dödsstraff eller avrättning, tortyr eller annan behandling eller bestraffning som är omänsklig eller kränker människovärdet eller allvarlig och personlig fara som föranleds av urskillningslöst våld i samband med en internationell eller intern väpnad konflikt.” Slut citat.

Samtidigt kan vi läsa i Hufvudstadsbladet från april 2012, att av 1 655 uppklarade våldtäkter har 575 begåtts av en utlänning. Det motsvarar 34 procent.

Vissa nationaliteter är oftare representerade än andra. Irakierna verkar varje år ligga på topp. I fjol misstänktes irakier för 31 våldtäkter, året innan för 29. Det motsvarar fem procent av alla våldtäkter som kommit till polisens kännedom. Irakiernas andel av befolkningen är 0,1 procent.

Somalierna, en av de största invandrargrupperna, misstänktes under samma tid för 27 våldtäkter, esterna för 30 och ryska medborgare för 14.