lördag 18 augusti 2012

Sverige hjälper diktaturer: Regeringen accepterar Telia Soneras agerande

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6240&artikel=5231092

Publicerat: tisdag 14 augusti 2012 kl 16:49

Regeringen accepterar Telia Soneras agerande i Tadzjikistan, där Ekot i dag rapporterat att ett dotterbolaget TCell är delaktigt i att blockera viktiga nyhetsportaler för sina abonnenter.

Finansmarknadsminister Peter Norman säger dock att agerandet är på gränsen till det tillåtna.

– Det är svåra frågor. Affärer i diktaturer med mobiltelefontjänster innebär stora värden. Det är alldeles utmärkt att befolkningen kan tala med varandra och det blir ekonomiskt tillväxt.

– Men det finns en stor skuggsida. Det är att säkerhetstjänst kan använda näten för ändamål vi inte vill, säger Peter Norman.

Är det som framkommit i dag acceptabelt?

– Jag har talat med företagsledningen i dag. Mitt intryck är att företaget har ett ambitiöst program för att förstärka hållbarhetsplan med betoning på mänskliga rättigheter, säger Peter Norman.

Som Ekot rapporterat om i dag är Telia Soneras dotterbolag TCell i Tadzjikistan delaktigt i att blockera centrala nyhetsportaler på internet för sina abonnenter.

TCell blockerar minst en handfull nyhetsbyråer och nättidningar och agerandet har fått skarp kritik av Reportrar utan Gränser, Amnesty International och i Tadzjikistan från både journalister och branschförbund inom internetsektorn.

Men finansmarknadsminister Peter Norman accepterar Telia Soneras agerande, som regeringen som representant för den största ägaren den svenska staten ansvarar för.
Han är kritisk enbart mot en sak.

– Det hade varit bättre om Telias dotterbolag hade talat om när man stängt ned nätet. Det ska man inte vänta med. Det är bra om man är transparent, säger Peter Norman.

Miljöpartiets ledamot i justitieutskottet Maria Ferm tycker inte att Telia Soneras agerande är hållbart.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt att man blockerar den fria och oberoende pressen, säger hon.