lördag 18 augusti 2012

Norge: Asylsökare dömd för andra överfallsvåldtäkten

www.swedenconfidential.info/2012/08/17/asylsokare-domd-for-andra-overfallsvaldtakten

2012-08-17 22:18

Juryn spenderade bara 30 minuters överläggning i hovrätten för att finna den 23-årige asylsökaren skyldig för sin andra överfallsvåldtäkt, i målet efter senaste överfallsvåldtäkten utanför postkontoret i Bodø. Det fick den 23-årige asylsökaren att må mycket dåligt.

När domstolen tog en paus ställde han sig upp och dundrade mot rättssystemet och det våldtagna offret 20 år, som satt bredvid rätten, skriver tidningen Nordland. “Detta gör du bara för att få pengar”, ropade han. Vid denna tidpunkt valde polisen i domstolen att lyfta ut asylsökaren ut ur rättssalen.

- Han ropade till min klient. Han menade att hon hade startat denna saken bara för att tjäna pengar, säger kvinnans advokat, Kristin Hammervik .

Den våldtäkt mannen nu är dömd för inträffade utanför postkontoret i Bodø den 8 januari. 23-åringen upptäcktes och jagades genom stora delar av Bodø centrum av personer som strömmade till. Förbipasserande hörde ljud från en buske och vittnet frågade om allt stod rätt till. “Nej“, hördes det från en kvinnoröst, samtidigt som en 23-årig invandrare kommer fram med byxorna till hälften nere, och börjar springa.

Asylsökaren förnekade i flera förhör att han hade varit på platsen, men erkände förhållandet i saken efter att han såg sig själv på övervakningsvideon. 23-åringen hävdade i rätten att kvinnan deltog frivilligt, men plötsligt vägrade då andra personer närmade sig.

Den 23-årige asylsökaren dömdes i maj till fyra års fängelse för misshandel och våldtäkt och att betala 150 000 kronor i skadestånd. I överklagandet i “Hålogaland lagmannsrett” hade åklagaren begärt 4,5 års fängelse, samtidigt som advokaten Tor Haug hade begärt frigivning. Skadeståndet var parterna överens om, eftersom 23-åringen dömdes på nytt.

Under fredagen skulle domen falla, men i skrivande stund vet vi inte vad utgången blev.

Biståndsadvokat Hammervik berättar att hennes klients i rätten var irriterande. Svarandens beteende fick också uppmärksamhet i tingsrätten i maj. Då reagerade advokat Nils Aga på att asylsökaren hade suttit och haft ett leende genom hela rättegången.

- Svaranden har lagt sten till bördan under rättegången, dels genom att förneka offrets vittnesmål, och han har sagt att kvinnor är horor och jag vet inte om det är ett uttryck för hans åsikter, men jag ska till Oslo i morgon för att delta i den rättsliga uppgörelsen efter Utøya, där vi möter en gärningsman som hävdar att invandrare kommer till Norge och våldtar våra systrar.

- Det är inte så vi vill att våra nya medborgare skall bete sig, och då hjälper det inte heller att sitta leende genom hela rättegången som svarande här har gjort. Då har han inte förstått allvaret, sade Aga.

I ett sista inlägg från talarstolen riktade asylsökaren stark kritik mot juryn som fann honom skyldig.

Relaterat
Tio års fängelse väntar invandrad överfallsvåldtäktsman
Asylsökare i Norge fick fyra år för våldtäkt