fredag 24 augusti 2012

Asylturister i Finland. Halla-aho: Somalierna kan resa hem

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/08/22/halla-aho-somalierna-kan-resa-hem

Publicerad 22.08.2012 - 13:12. Uppdaterad 22.08.2012 - 13:52.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Jussi Halla-aho har lämnat in ett spörsmål om att upphäva somaliernas flyktingstatus i Finland och somaliernas rätt till uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd.

Halla-aho baserar sitt spörsmål till regeringen på uppgifter om att säkerhetsläget förbättrats märkbart särskilt i huvudstaden Mogadishu. Enligt Halla-aho kan man därför ifrågasätta de somaliska flyktingarnas behov av skydd.

Halla-aho pekar bland annat på somaliernas förbunds uppgifter till Yle om att hundratals somalier besökt Mogadishu under det senaste året samt att Utrikesministeriet konstaterat att striderna i Mogadishu upphört.

Halla-aho hänvisar till UM:s resemeddelande, där det dock också konstateras att säkerhetsläget i Somalia är mycket dåligt och att finländare avråds från alla resor till landet. Läget i Somalia är farligt och utvecklingen svår att förutspå, är UM:s bedömning.

Halla-aho anser att personer som frivilligt besöker och reser i sitt hemland inte behöver det skydd som avses i utlänningslagen och frågar regeringen vad den anser om detta.

Uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd kan enligt utlänningslagen beviljas utlänning som inte uppfyller villkoren för asyl om det finns grundad anledning att förmoda att utlänningen utsätts för en verklig risk att lida allvarlig skada om han eller hon återsänds till sitt hemland.

Allvarlig skada definieras i utlänningslagen som dödsstraff eller avrättning, tortyr eller annan behandling eller bestraffning som är omänsklig eller kränker människovärdet eller allvarlig och personlig fara som föranleds av urskillningslöst våld i samband med en internationell eller intern väpnad konflikt.


Kommentarer


Halla-ahos åsikt bör tillämpas.
Inlagt av österbottning (ej verifierad) 22.08.2012 - 16:25
"Halla-aho: Somalierna kan resa hem" Halla-ahos åsikt är rätt.

Halla-aho....
Inlagt av Khanoi! (ej verifierad) 22.08.2012 - 17:39
Håller helt med Halla-aho.

Pengar
Inlagt av Kysti (ej verifierad) 22.08.2012 - 20:25
Ett land långt upp norr utan en enda gemensam nämnare. Inte= religion, traditioner, moral och etik, historia, kultur, klimat etc. Varför söker de sig hit? Trygghet. Finns många länder i Afrika eller mellanöstern som är stabila och möter ovan gemensamma nämnare. Så det står helt klart att det är PENGAR. Överflödet av monetära medel i alla dess former.

Håller med
Inlagt av Lotta Åberg (ej verifierad) 22.08.2012 - 21:42
De som haft resurser och driv nog att ta sig till Finland är just de som behövs på plats i Somalia för att bygga upp landet. Bistånd gör sig bäst på plats i Somalia hos de verkligt behövande, inte genom att livstids-försörja de som haft råd att ta sig runt halva jorden till Finland.

Helt rätt. Det är lite
Inlagt av Jepson (ej verifierad) 22.08.2012 - 21:52
Helt rätt. Det är lite motstridigt att komma hit med flyktingstatus, bara för att en tid senare åka till hemlandet på semester. I många fall hävdar "flyktingarna" att de är direkt mordhotade i hemlandet pga. sin tro, sin politiska åsikt eller för sina familjeband. Direkt när de får uppehållstillstånd verkar alla dessa hot dock försvinna då man åker tillbaka på semester.

Helt rätt!
Inlagt av Kristian (ej verifierad) 22.08.2012 - 22:01
Jag bor i en liten stad i Sverige och ser hur samhället fallerar.
 Hoppas Sverige hinner vakna innan det är försent, lyckligtvis så har Finland insett allt som "mångkultur" innebär.
 Har bara en sak att säga:
 HYVÄ SUOMI!

Halla-Aho och somalierna
Inlagt av pensionär (ej verifierad) 22.08.2012 - 22:28
Hör till den generation, som föddes före kriget och byggde upp landet efter kriget. Låt nu somalierna fara hem för att bygga upp sitt land, såsom vi gjorde en gång. Där gör de nytta, här bara drischar de på vår bekostnad.

Somalier åka hem.
Inlagt av svartepetter (ej verifierad) 22.08.2012 - 22:42
Tycker också det är egendomligt om man åker hem till Somalia på semester sen kommer tillbaka och sänder hem pengar på Western Union.