lördag 18 augusti 2012

Telia Sonera hjälper diktaturer: "Telestyrelsen beordrar ofta censur via SMS"

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6240&artikel=5230487

Publicerat: tisdag 14 augusti 2012 kl 12:07

Amnesty International i Sverige är kritiska mot Telia Soneras delaktighet i den omfattande internetcensuren i Tadzjikistan.

I morse avslöjade Ekot att den svenskfinska telejätten för närvarande blockerar minst en handfull viktiga nyhetsportaler i landet.

– Det är uppenbarligen så att man stängt ned ganska många, både nättidningar och stora oberoende portaler och nätsajter, säger Amnestys svenska Generalsekreterare är Lise Berg.

– Naturligtvis tycker vi att det är oerhört allvarligt om Telia Soneras dotterbolag medverkar till att kränka mänskliga rättigheter.

Sedan i juli i år har internetcensuren tilltagit i Tadzjikistan. Som Ekot rapporterade i morse är mobiloperatören Tcell, med svenska staten som huvudägare, delaktig i att stänga ned några av de största nyhetsportalerna för den tadzjikiska befolkningen.

– Tadzjikistan är ett land där yttrandefriheten är mycket starkt begränsad, där journalister och andra som försöker kritisera regimen hotas, trakasseras och fängslas. Av de uppgifter vi sett agerar dotterbolaget enbart på säkerhetspolisens order eller beslut, och det förekommer inte något domstolsförfarande kring begäran, säger Lise Berg.

Efter kritik i april lovade Teliasonera att vara försiktigare när de i auktoritärt styrda länder hjälper till med informationsblockader eller med att avlyssna människor.

Men nu handlar kritiken om att dotterbolaget Tcell inte ens följer landets grundlag, utan accepterar att blockera sajter även utifrån uppenbart inofficiella instruktioner från den tadzjikiska telestyrelsen.

– Chefen för den tadzjikiska telestyrelsen beordrar ofta censur via SMS, säger ordföranden för branschförbundet för internetleverantörer i Tadzjikistan, Parvina Ibodova.

– Vi känner inte till orsakerna och regleringsmyndigheten har slutat föra förhandlingar, alla deras krav har inofficiell karaktär. De kommer från honom eller hans medarbetare via SMS, och om det sker via brev är de väldigt motsägelsefulla, säger Parvina Ibodova.

Även ordföranden för branschförbundet för mobiloperatörer säger till Ekot att muntliga censurbeslut inte är ovanliga.

Internetleverantörernas Parvina Ibodova säger att påtryckningar mot den tadzjikiska regeringen eller presidenten från stora företag som Teliasonera eller Google, som kontaktat henne nyligen, är nödvändiga för att göra censuren i Tadzjikistan mindre rättsosäker.

Hon får stöd från svenska Amnestys Lise Berg.

– Vi har ju också ställt krav på att de svenska bolagen ska följa internationellt regelsystem och följa svenska regler för att inte medverka till kränkningar av mänskliga rättigheter, säger Lisa Berg.

Telia Sonera säger att dotterbolagets informationsblockader sker enbart i enlighet med regelverk och efter skriftlig anmodan. Bolaget har dock inte kunnat specifisera lagrum eller villkor för det här, trots förfrågningar förra veckan.

– Vi tycker naturligtvis att tillgången till information ska vara så fri som möjligt, samtidigt så när ett land hänvisar till nationens säkerhet måste vi följa regelverket, säger Telia Soneras kommunikationschef Thomas Jönsson.


TCell i Tadzjikistan

  • Enligt tadzjikiska Riksförbundet för oberoende medier har ett femtontal nätplatser blockerats de senaste sex månaderna, bla Youtube och BBC. TCell är en av operatörerna som i perioder blockerat flera av dessa.

  • För närvarande blockerar TCell enligt Ekots källor youtube.com, ria.ru, lenta.ru, vesti.ru, fergananews.com, news.tj samt eventuellt fler.

  • TCell är ett majoritetsägt bolag till Telia Sonera, och med drygt två miljoner mobilabonnenter marknadsledande i Tadzjikistan.

  • Tadzjikistan är en instabil stat med svag centralmakt. Myndigheterna förtrycker religiösa och journalister.

  • Det är den tadzjikiska regeringens kommunikationsmyndighet Sluzjba svjazi, ungefär Telestyrelsen, som beordrat teleoperatörerna att blockera sina kunders tillgång till hemsidor.

Källa: teliasonera.com, Human Rights Watch World Report 2012, Ekot, www.eng.nansmit.tj