fredag 24 augusti 2012

Invandrargäng i Sverige: Kortedalamisshandelns första rättegångsdag avklarad



2012-08-21 21:42

Idag inleddes rättegången i Göteborgs tingsrätt mot de två pojkar av sju, Diar Mahmoud 15 år och kurd och Hassan Kibar 16 år och turk, som misstänks ligga bakom den brutala misshandeln av Carl-Eric Cedvander. Övriga fem slipper straff.

Parternas versioner av vad som hänt går kraftigt isär. Åklagaren säger att de misstänkta visat synnerlig råhet, medan de två misstänkta ungdomsligisterna helt förnekar brott. “Sparkarna har inte utdelats i brottsligt uppsåt“, säger 16-åringens advokat. 15-åringen tittade under rättegången ofta mot åhörarna och gäspade emellanåt. På ena sidan satt Carl-Eric Cedvander och stirrade tomt ut i luften. Han såg trött och medtagen ut.

På andra sidan satt de två misstänkta, Diar Mahmoud och Hassan Kibar, med sina respektive advokater. Båda förnekar brott men medger ett visst våld, som de säger endast har varit i självförsvar.

– Sparkarna har inte utdelats i brottsligt uppsåt, säger 16-åringens advokat Anders Lindstrand till rätten.

Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson hävdar å sin sida att gärningsmännen agerat målmedvetet och i samförstånd.

– Det är frågan om en synnerlig hänsynslöshet och råhet. Skadorna har varit livshotande, säger han.

Angreppet slutade med ett krossat skallben och massiva hjärnblödningar. Calle är även blind på ena ögat och drabbats av afasi. Två års minne är även utraderat ur hans huvud. Av de sju pojkar som ursprungligen satt häktade är det bara två som åtalas, resten är släppta i brist på bevis.

Åklagarens bevisning består bland annat av ett stort antal vittnesmål från personer som befann sig på platsen. Under förmiddagen genomfördes ett målsägandeförhör med Carl-Eric Cedvander. Han minns ingenting av den ödesdigra dagen i mars, men säger att det är löjligt att han skulle kunna ha utgjort något hot mot ett gäng yngre killar.

– Vad skulle jag ha kunnat göra mot sju ungdomar? frågar han.

Under en av pauserna uppstod hotfull stämning i ett förrum till rättssalen i samband med att anhöriga till de åtalade försökte hindra fotografer från att ta bilder. Poliser på plats fick gå emellan för att förhindra handgemäng.

Strax efter 13.00 påbörjades förhör med den misstänkte 15-åringen. Han hävdade att han var rädd för såväl Carl-Eric som hunden och tog tillbaka flera av de uppgifter han lämnat i tidigare förhör med polisen, bland annat att han skulle ha aggressionsproblem.

– Nästan inget jag sa i förhören stämmer. De pressade mig, säger han.

På onsdagen fortsätter rättegången med syn på brottsplatsen och förhör med 16-åringen.

I Expressen skriver man “Misstänkta pojkarnas familjer i djup kris”, där man bryr sig mer om dessa kriminella invandrare än om Carl-Erik och hans förstörda liv – det säger allt om vilket svenskhat det fekalieutsläppet har. Mattsson är en skam för journalistkåren.

Mål nr B 2822-12