torsdag 10 april 2014

Svenskhat i Finland: Kvinna angreps för att hon talade svenska


Publicerad 08.04.2014 - 22:22. Uppdaterad 09.04.2014 - 11:10

Bussen var på väg från Helsingfors till Storåker i Esbo, då en man i 30-årsåldern började riva en medelålders kvinna i håret. Han gjorde också ett försök att strypa kvinnan med en halsduk.

Enligt ögonvittnen på bussen lyckades kvinnan ta sig ur mannens grepp, varefter han visade långfingret och skrek någonting om finlandssvenskar.

En passagerare fick busschauffören att stanna och polis tillkallades. Kvinnan som angripits berättade för polisen att förövaren uppenbarligen retat sig på att hon talat svenska med en medpassagerare.

Mannen greps av polisen misstänkt för misshandel.


Kommentarer

svenska på bussresa
Inlagt av tvåbarnsmamma (ej verifierad) 08.04.2014 - 23:22
Jag blev enbart "verbalt " påhoppad när jag talade svenska på bussen med min lilla treåring.Personen som ansåg att jag borde hålla käften och flytta till Sverige var en alldeles nykter medelålders mansperson.Det är skrämmande det här svenskhatet.

Timo Soini och hans parti har
Inlagt av beryla (ej verifierad) 09.04.2014 - 01:46
Timo Soini och hans parti har stor makt att ändra denna typ av beteende!

Samma är om du är i Åbo och
Inlagt av Finlandssvensken (ej verifierad) 09.04.2014 - 07:04
Samma är om du är i Åbo och pratar svenska på en pub brukar man få frågan om jag missat färjan hem med upplysning om att följande färja går imornbitti..........Härligt o leva bland finnar

Stackars satar.
Inlagt av Också trött på ... (ej verifierad) 09.04.2014 - 09:03
Vi får bara orka med dehär typerna. Vi får inte reta upp oss utan vi bör bara alltid komma ihåg att de har det lite svårt. Tänk nu att bara kunna finska och inte kunna lära sig annat än kanske möjligen en "tankero" engelska. Och kanske det egentligen är bäst att inte prata alls? Det är många finskspråkiga som väljer det alternativet. Ruben Stiller sade en gång: "Persuna är ännu idag förvånade över att de lärde sig finska!" Istället för att åka söderut och västerut på semestern borde vi alla åka upp in i Finlands djupa skogar, för att bättre förstå. Att åka till Kuusamo är helt som att åka utomlands! Inte känner man igen sig inte. Men jag brukar nog prata svenska med mina barn i Östra Finland. På samma gång som min fru pratar finska med dem. Inte har någon klagat åt mig inte, men de skäms väl bara när de märker att 3 o 5 åringar behärskar två språk redan i den åldern ;)

Varför denna nonchalans ?
Inlagt av Förbannad (ej verifierad) 09.04.2014 - 09:15
De ledande auktoritativa politiska ledarna allt från Republikens President, statsminister, ministrar, riksdagsledamöter och -talmän, till alla ledande kultur- och mediapersoner m.fl. personer som på ett eller annat sätt förekommer i olika offentliga medier och offentliga maktpositioner i Finland borde ha så mycket samhällsmoral och hög etisk bildning, skulle man tycka, att de skulle stå upp och offentlig, nu och då, emellanåt fördöma alla dylika påhopp på oss som talar det andra nationalspråket svenska eller också andra språk än finska. I bland har man den känslan att dessa personer överhuvudtaget inte tycks medge eller ens fatta att de har faktiskt en viss skyldighet på grund av sin samhälleliga offentliga ställning som de av olika orsaker besitter. Varför denna nonchalans mot oss finlandssvenskar?

denna oförmåga
Inlagt av reformivraren (ej verifierad) 09.04.2014 - 10:22
Man känner sig ganska arg och maktlös. För en del tycks det aldrig gå hem att finlandssvenskarna utgjort en del av Finland i över sexhundra år. De som vill hata tycks alltid hitta en orsak att få utöva hatiska handlingar. Dags att sluta dalta med fascister och våldsmän.
Lagstiftningen bör justeras så att straffen höjs för sådant beteende. Allra minst ska mannen med råge dömas att ersätta kvinnans glasögon + sveda, värk och psykiskt lidande.

!
Inlagt av js (ej verifierad) 09.04.2014 - 10:40
T.Soini & co kan skåla ordentligt. Detta är frukten av ert arbete. En vanlig knegare kan endast gratulera er framgångsrika och inflytelserika politiker!

välkomna till Finland!
Inlagt av Marcos (ej verifierad) 09.04.2014 - 12:12
Så här ser ut den riktiga Finland som de flesta vägrar att se,
o vem som inte tror på det måste försöka leva i Finland en vecka
i Åbo eller Hgfors utan att tala finska...

Synd
Inlagt av Claus (ej verifierad) 09.04.2014 - 21:59
Har fått höra av en äldre man, en ca 16-årig full tjej, fulla män, en kvinna osv... Oftast i Borgå men även Helsingfors och Åbo. Kommer ihåg den senaste kända matchen mellan i hockey, Finland-Sverige, då vi med mina kompisar klart hejade på Finland och var jätteglada över vinsten och hurrade och då kom en kvinna och sade att hon märkt att vi talade svenska o sku bara kolla att vi nog väl hejade på Finland. Seriöst...