torsdag 3 april 2014

Krimtatarer accepterar inte annektering


1 april 2014

Krimtatarerna på den annekterade Krimhalvön accepterar inte den ryska annekteringen. De kräver autunomi och organiserar sig i försvarsgrupper.

På Krim organiserar nu unga aktivister som nattpatrullerar, när polisen inte fungerar som den ska. Sveriges Radios korrespondent Maria Persson-Löfgren har träffat flera unga tatarer som är ute för att försvara vanliga männsikors säkerhet.

  – Det påminner om telefontjänsten Skype, men när jag är online kan så många som tusen höra det jag säger i chatten, berättar 22 årige Osman.

Han leder en av försvarsgrupperna som nattetid ska garantera vanliga människor säkerhet på Krim. I bilen har han förutom flera mobiler en ständigt uppkopplad länk via nätet, via en skyddad kanal.

Försvarspatrullerna bildades redan före folkomröstningen om halvöns status. Krimtatarerna var emot folkomröstningen och kräver nu att de som minoritet ges egen autonomi på Krim.

Jämte rysk militär har kriminella gäng i masker och kamoflage utnyttjat anarkin, som rått sedan parlament och regering togs över under kuppartade former med stöd av rysk militär. I nattpatrullerna är motståndet mot Ryssland starkt. Vid några bilar på en becksvart gata står 23-årige Edem.

– Folk skrek att allt blir bra och många trodde på Ryssland och gick och röstade, men nu är verkligheten här, säger han. Pensionärer trodde de skulle få mer i pension har inte fått det, de ryska passen som skulle fås på en gång kan dröja till i höst och vissa bidrag för barnfamiljer och funktionshindrade är sämre än i Ukraina, säger Edem.

Han och Leonard syns knappt i mörkret i ett krimtatariskt bostadsområde. Några gatlampor finns inte. De håller koll på bilarna som passerar, inte sällan kör drogpåverkade in i området och försöker ta sig in i husen, säger de. De har både stoppat bilar och män som varit på väg för att "läxa upp någon familjemedlem". I spåren av de proryska demonstrationerna har utrymmet för dem som tycker annorlunda krympt och en del proryska använder våld för att för ut sitt budskap.