måndag 14 april 2014

Bildt försvarar ukrainskt våld


14 april 2014

Krisen i Ukraina är huvudämnet på EU:s utrikesministermöte idag. Inför mötet är utrikesminister Carl Bildt en av de som försvarar Ukrainas rätt att använda våld mot de proryska militanta grupperna.

– Ingen demokratisk stat kan tolerera att beväpnade, illegala grupper tar över polisstationer och administrationsbyggnader. Varje demokratisk stat måste reagera med de instrument som står till statens förfogande.

Även våld?

– Polis använder alltid våld, även i Sverige.

Och så även i det här fallet?

– För att upprätthålla en rättsordning måste man ha en möjlighet att också använda våld.
Företrädare för Luxemburgs och Litauens regeringar uttryckte sig på liknande sätt som Carl Bildt, när FN:s säkerhetsråd möttes i natt. Vid utrikesministermötet i Luxemburg väntas EU-länderna diskutera ytterligare sanktioner mot Ryssland, för landets agerande i Ukraina.

Men enligt den danska utrikesministern Martin Lidegaard kommer EU idag inte besluta om det man kallar Fas 3: breda ekonomiska sanktioner som skulle slå mot Rysslands olje- och gasindustri.

Det finns planer på ett möte om Ukrainakrisen i Geneve på torsdag, men Carl Bildt tror inte att det kan förändra läget på marken. Det är Ryssland som måste agera för att lugna ner situationen säger han.

– Destabiliseringsförsöken kommer från ryska intressen och ryska grupperingar. Det är de som med väpnat våld tar över polisstationer och försöker erövra makten i delar av Ukraina. Är det deskalering som ska ske så måste den ske på rysk sida. Det är en mycket betydande koncentration av ryska trupper längs gränsen och de har fortfarande ett formellt mandat från Federationsrådet för att invadera Ukraina. Ska vi trappa ner krisen ska Ryssland ta tillbaka detta mandat, börja ta tillbaka trupperna och ta avstånd från de illegala väpnade grupperna inne i Ukraina.

Finns det inget första steg som EU eller Ukraina kan ta för att räcka ut handen?

– De första stegen har vi tagit på alla möjliga sätt, men Ryssland har fortsatt att eskalera krisen, säger Carl Bildt.