måndag 7 april 2014

Proryska separatister förnedrade motståndare i Ukraina


7 april 2014

I tre av östra Ukrainas största städer har proryska separatister ockuperat regeringsbyggnader. Tillförordnade presidenten har ställt in en resa och håller krismöte.

I går kväll visade ukrainsk tv bilder på skräckslagna aktivister som stöder regeringen i Kiev. De tvingades krypa längs kullerstenen i centrala Charkiv till pöbelns gastande.

Det hände sedan två motstående demonstrationer avslutats. En var till stöd för regeringen i Kiev och för ett enat Ukraina - den andra med ryska flaggor och krav på federation och folkomröstning, precis samma krav som hörts från makten i Kreml.

”Fascister, akta er för Stalin”, skrek de proryska som tillfångatog de Kievtrogna. Kravallpolisen gjorde inte mer än att skapa korridoren där de tvingades krypa fram till glåpord som ”kryp nu till ert Europa”.

Charkivs administrationsbyggnad skyddades först av över 500 kravallutrustade poliser. Men också den intogs sedan av separatisterna, precis som de gjort tidigare i Donetsk och Lugansk - alla städer med närhet till ryska gränsen i öster.

På den andra sidan finns fortfarande kring 40 000 ryska militärer samlade för vad som från Moskva beskrivs som en militärövning. Kiev ser det som ett hot om invasion.

Ryssland har också sen tidigare tagit ett sådant beslut att vid behov kunna ingripa militärt i Ukraina om ryska intressen skulle hotas.

I Kiev hålls i dag krismöte, presidenten har ställt in en planerad resa till Vilnius och väntas besluta om hur det som i Kiev helt och hållet ses som ett förtäckt ryskt hot ska hanteras. Separatisterna håller fortfarandet byggnaderna i de tre städerna.