torsdag 17 april 2014

Ryssland på marsch mot Sovjettiden


16 april 2014

Det normala Ryssland har tystnat. Putin har sprängt sönder den värld som byggdes upp efter andra världskriget. Det skriver författaren Svetlana Aleksijevitj som konstaterar att våldets språk genom-syrar hela livet.

Alla talar om krig. Alla vill ha något slags chock. Putin har fått stjärnstatus. I sina väljares ögon är han en segrare.

Jag har förlorat många av mina ryska vänner. Eftersom jag har svårt att ta till mig hänförelsen, när jag får höra ord som ”annektering”och ”Anschluss”, eller ”snart kommer de där förbannade ukrainarna inte att ha något att äta – då kommer de alla hit och tigger”. I Moskva anlitar man skadeglatt ukrainska gästarbetare till de allra smutsigaste och tyngsta jobben. Patriotismen firar osedvanliga triumfer. Champagne från Krim går inte att få tag i på en enda restaurang – allt är redan uppdrucket. Man har firat segern.

Ständigt hörs samtal om att utan känslan av att vara Guds utvalda folk, och utan känslan av att vara ett imperium skulle vi, det ryska folket, inte vara dem vi är. Ryska frivilliga trängs på mönstringskontoren och ber om att bli skickade till Ukraina, för att ”slå Banderas anhang” (Stepan Bandera, 1909–1959, var en ukrainsk nationalist, terrorist och frihetskämpe, även betraktad som nazikollaboratör och delaktig i massmord. Att kalla de ukrainare som vill behålla landets frihet för ”Banderas anhang” är alltså ett sätt att påstå att de skulle vara terrorister och fascistiska nazianhängare, övers anm).

Gorbatjov har förvånat. Till och med han har givit efter för den allmänna nationalpatriotiska yran, och meddelat att Krim borde ha återlämnats till Ryssland för länge sedan. Den historiska rättvisan har alltså återupprättats. När den antivästliga hysterin piskats upp har även han upphört att tala om ”den europeiska vägen”, ”partnerskap med Europa” och ”universella värden”.

Den som inte jublar är en folkfiende. En femtekolonnare, en vidrig CIA-kollaboratör. Stalintidens vokabulär har kommit tillbaka: förrädare, avfällingar, fascisternas hantlangare. I Kaluga dödade en banktjänsteman sin kollega under en firmafest – de grälade om Ukraina.

Allra mest hatar man liberaler: liberalerna bär ansvaret för det avskydda 1990-talet, och för att imperiet gick förlorat. Folket kräver att liberalerna skall fråntas sina lägenheter, sättas i fängelse, och avrättas. Guds utvalda folk! På teve utnämns fiender … Så kräver man till exempel att den kände musikern Andrej Makarevitj skall fråntas alla hederstitlar, samt sin medalj ”För förtjänstfulla insatser till fosterlandets fromma”. Professor Zubov skall drivas bort från högskolan. För han har förtalat fosterlandet. Den som inte är med oss är mot oss.

Någon uppmanar oss att inte köpa amerikanska varor. Och på gatorna i staden Ufa bränner man Obamadockor. Det är ett svar på sanktionerna. Jag har pratat med dussintals människor – de är inte rädda för sanktioner. Ingen skräms av ”en järnridå”. De påpekar att under sovjettiden levde vi ständigt isolerade. Och det var väl inget problem! Nu har ju livet dessutom fått en mening – vi måste hjälpa våra bröder, och det är viktigare än att ha korv i kylskåpet.

Man får en känsla av att landet befinner sig i krig. Alla har gripits av en önskan om nya segrar. ”Och nu vore det väl dags att ta tillbaka Alaska?” (Ett uttalande av Tjetjeniens antidemokratiska president Ramzan Kadyrov, som regerar med stöd av den ryska regimen, övers anm) Det är kusligt att sätta på teven. Där hotar man med att förvandla Amerika till radioaktivt damm, och det sägs att Ryssland skulle kunna ockupera hela Europa.

Det normala Ryssland har tystnat. Försök inte säga något – då får du på pälsen, och så kan de sätta dig i fängelse. Min väninna berättar om när hennes dotter, som är matematiker, sökte jobb på ett forskningsinstitut. Det första man frågade henne var: ”Vad har du för åsikt om Krim?”

Hon svarade: ”Jag stöder inte Rysslands politik när det gäller Krim. Ryssland uppför sig aggressivt och bryter mot internationella regler.”

”Jaså, så du vill kanske att Amerika skall ordna en ”färgrevolution” hos oss?”

Snart kommer man väl att ställas till svars för att man semestrat i Egypten eller Turkiet och inte i Sotji. Eller för att man lyssnar på utländsk musik, i stället för rysk.

Det är inte Krim vi har återfått, utan Sovjetunionen.

Våldets språk genomsyrar hela livet. Varje morgon skyndar sig alla att slå på datorerna. Och så får man läsa ständigt samma sak: ”Ryssarna är på frammarsch… Vi har rest oss igen.”

Överallt där våldet åter har blivit ett ideal hittar man sin egen Karadžić. Och han kommer att argumentera för att man kan skapa något gott med hjälp av kpistar.

Återigen har vi röda fanor och ”röda” människor. Det visar sig att alltsammans lever kvar. I femton år har Putin arbetat för den saken. Dag efter dag har tevekanalerna ägnat sig åt att återuppliva de sovjetiska idéerna. Och vi som trodde att de var döda.

Ryssland har visat sig oemottagligt såväl för västerländska idéer som för västerländsk kristendom. I de ryska kyrkorna predikar man: ”De försöker pådyvla oss en främmande utvecklingsmodell som gör att vi förlorar vår andlighet”. Jag frågade en präst jag är bekant med vad andlighet egentligen är för något. Han svarade: ”Det är att skicka iväg alla gaypersoner till avlägsna öar, för att avrätta dem där.” Och ryska människor måste förenas ”i en enad statlig kropp”. Nu är vi starka och kan försvara dem som finns i Baltikum och Tadzjikistan.

Vart är Ryssland egentligen på väg?

I stället för reformer väljer vi krig. Hungern efter att ”återta våra landområden” har en förmåga att få miljontals människor att bli fullständigt galna. Och det gäller även förnuftiga människor, som fram till alldeles nyligen drömde om ett europeiskt Ryssland. Men i dag försäkrar de med en mun: ”Vi förlåter Putin för allt, tack vare Krim.” I ryskortodoxa publikationer skriver man på fullt allvar: ”Putin är en helig man.” Och dessutom har det visat sig att han i ett tidigare liv var furst Vladimir, som kristnade det forntida ryska riket. Det går rykten om att det i vissa kyrkor rinner helig väldoftande olja ur en ikon med Putin. Han är helig! Han är en undergörare! Han lever som en munk. Moskva är hans brud.

Den ryska kyrkan är inte bara ikoner, vaxljus och böner – den är också en av den store befälhavarens reservstyrkor.

I enlighet med krigets lagar har det påbörjats en utrensning av massmedier. Man förintar alla alternativa informationskällor, som tidigare presenterade en alternativ ståndpunkt. Varje ord av sanning likställs med en uppmaning till regimskifte. Misshagliga sajter blockeras. Nyligen avskedades chefredaktören för den största nyhetssajten – lenta.ru. Som en följd av detta sade fyrtio redaktionsmedlemmar upp sig i protest.

Som ersättning för de utrensade medierna skapar Putin sin egen journalistik. I ledningen för den sätter han personer som driver Kremls linje.

På internet finns fullt av idéer om hur man skall överleva. Erfarenheterna från sovjettiden kommer till nytta. För säkerhets skull har jag i min anteckningsbok skrivit ner ett antal sådana sovjetiska recept: ”bli vän med gummorna som sitter utanför affärerna, och med taxichaufförer – de sprider snabbt information; skriv ut flygblad (nu köper alla scanners och printrar); bli medlem i någon förening – till exempel i en schackklubb eller sportklubb, så att du får en stor umgängeskrets. Ännu har facebook och twitter inte stängts. Och sms är ett bra sätt att sprida information…”

Världen kan aldrig mer bli som förr. Putin har sprängt sönder den värld som byggdes upp efter andra världskriget.

Kommer väst att acceptera detta Ryssland, eller kommer man att stöta bort det? Då står det där ensamt, med all sin olja och gas.

Översättning: Kajsa Öberg Lindsten

ÄMNET

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har gjort att det normala Ryssland tystnat, skriver författaren Svetlana Aleksijevitj. Hon pekar också på hur ryska mediers frihet har beskurits och hur den ryska kyrkan slutit upp bakom Vladimir Putin.

SKRIBENTEN

Svetlana Aleksijevitj skriver sedan många år exklusivt för GP Kultur. Aleksijevitj är aktuell med boken Tiden second hand: slutet för den röda människan. Omnämns allt oftare som en blivande Nobelpristagare i litteratur.

(Översättarens anmärkning: Zubov är professor vid ett institut för internationella relationer i Moskva. Han har på sin internetblogg kritiserat Putins politik och jämfört annekteringen av Krim med Hitlers annektering av Sudetområdet. Detta ledde till att professorn blev avskedad...)