måndag 14 april 2014

Oroligheterna i Ukraina: Ryskt gisslandrama


14 april 2014

Ännu en gång hänger Ukrainas öde på en skör tråd. Oroligheterna i landets östra regioner eskalerade i samband med att regeringsstyrkor och demonstranter drabbade samman med proryska grupper i går. Liv från båda sidor skördades.

Ännu en gång hänger Ukrainas öde på en skör tråd. Oroligheterna i landets östra regioner eskalerade i samband med att regeringsstyrkor och demonstranter drabbade samman med proryska grupper i går. Liv från båda sidor skördades.

I en veckas tid såg regeringen i Kiev på när separatister barrikaderade regeringsbyggnader och polisstationer i flera städer nära den ryska gränsen. Upprepade hot möttes av döva öron. Likaså försök till förhandling. Utvecklingen har ställt de nya ukrainska ledarna inför en omöjlig gisslansituation.

Å ena sidan kan en regering som vill hävda kontroll inte låta väpnad milis rusa in och ockupera myndighetsbyggnader. Å andra sidan finns hot om ett militärt ingripande ifall rysktalande personer skadas. Klartecken att skicka in trupper i Ukraina har den ryska regeringen redan ordnat från sitt parlament, även om utrikesminister Sergej Lavrov bedyrar att inga sådana planer finns. I förra veckan presenterade dock Natochefen Anders Fogh Rasmussen satellitbilder som visar att stora styrkor står i beredskap utmed gränsen till Ukraina. Medvetna om hotet har politiker i östra Ukraina och i Kiev försökt gjuta olja på vågorna.

Läget förvärrades i samband med helgens ockupation av ett polishögkvarter utanför staden Slovjansk, 15 mil från den ryska gränsen. Grupperna som tidigare har krävt att få bryta sig loss från Ukraina och söka skydd under Putin har i huvudsak varit civilklädda och illa koordinerade. Den disciplinerade och tungt beväpnade styrkan som ryckte fram utanför Slovjansk var av en annan sort. Regeringen i Kiev säger sig ha bevis för att ryska myndigheter har ett finger med i spelet.

Mönstret påminner kusligt om scenariot på Krim. Den här gången svarade dock inrikesministern med en ”antiterroroperation”. Flera skadades och omkom när säkerhetsstyrkorna försökte återta kontrollen över polis­huset. Våldsamheter följde i andra städer, och sent på söndagseftermiddagen kom den tillförordnade ukrainske presidenten Oleksandr Turtjynov med beskedet att armén ska delta.

Oroligheterna ter sig alltmer som kallhamrad rysk söndringstaktik. Detaljerna i Putins plan är fortfarande höljda i dunkel. En annektering av östra Ukraina går inte att fullfölja på samma sätt som den på Krim.

Putins popularitetssiffror har nu nått nivåer som inte setts på flera år. Sluga militära manövrar samordnades med en omfattande kampanj i ryska medier. Enligt Kremls logik befriades ett broderfolk och Svarta havets kronjuvel återbördades till Ryssland. Strategin föll i god jord. Ryssland tog ett kliv framåt i drömmen om att återskapa sitt förlorade imperium. ”Gayropa” pressades tillbaka.

Men i spåren av denna succé märks tvivel. Stora volymer kapital har flytt landet och ekonomin har tvärnitat. I en rysk radiointervju som återges av nyhetsbyrån Reuters förklarar statsvetaren Stanislav Belkovskij: ”För två veckor sedan befann sig den ryska eliten i ett tillstånd av eufori. Det såg ut som att Ryssland hade vunnit en enorm geopolitisk seger och att vi borde vara stolta. Nu halkar eliten ned i en mild depression.”

Samma bild bekräftas av personer i landets maktsfär; baksmällan efter annekteringen av Krim börjar smärta. Inte minst med tanke på att alla bankkonton och lyxbostäder, därtill all sjukvård och utbildning, hotas av straffåtgärder från väst. Detta talar för att ekonomiska sanktioner är ett verkningsfullt medel. Utrikesminister Carl Bildt uttryckte i går skepsis mot ytterligare europeiska sanktioner, men sådana kan bli nödvändiga.

För Putin är det nödvändigt att stärka eller i varje fall bevara sitt inflytande i Ukraina för att befästa segern på Krim. Det ukrainska presidentvalet den 25 maj riskerar att grusa planerna. Den starkaste kandidaten till posten heter Petro Porosjenko och ses i Kreml som mer självständig än föregångaren ­Viktor Janukovytj.

Kontroll över Ukrainas öde är samtidigt ett sätt för Ryssland att försäkra sig om att Majdanrörelsen, som ropade efter ett rättvist styre och drev den Moskvavänlige Janukovytj på flykt, inte får stå som inspiration bland missnöjda ryssar.

På Putins kravlista inför de planerade samtalen mellan USA, EU, Ukraina och Ryssland står bland annat ett större regionalt självstyre för Ukrainas östra områden. Kanske kan det vara en framkomlig väg för landet. Men frågan kan inte avgöras mitt i ett gisslandrama. Ukrainarna måste utan några hot själva få välja.